Overslaan en naar de inhoud gaan

Lint | Gemeentepark

Lint

Het gemeentepark is als landschap beschermd sinds 1994 en herbergt een waardevol bomenbestand. Het beheer gebeurde volgens de principes van het landschapsbeheerplan uit 2011.

In 2016 heeft men een aantal studies laten uitvoeren op de vitaliteit van een aantal verzwakte, beeldbepalende bomen. Samen met het advies van een bomenexpert werd een actieplan opgesteld.

    Gemeentepark in Lint
    Gemeentepark in Lint

    Ook de parkvijver, die verschillende functies vervult, werd in 2016 geanalyseerd. Men verkoos om de vijver op een meer natuurlijke en goedkopere manier te gaan beheren en te beletten dat het slib opnieuw aandikte. Hiervoor werden adviezen opgevraagd waarbij ook de Lintse vissersclub werd betrokken.

    Op basis van oude foto’s werd een inrichtingsplan opgemaakt om het park deels terug te brengen naar het ontwerp van de jaren ‘20. Opzet was om de vijver een ecologische inrichting en de verouderde plantsoenen een opfrisbeurt te geven.

    In maart 2018 werd gestart met het vellen van verschillende bomen en struiken om terug meer licht in de vijver te krijgen. Aansluitend werd de vijver geruimd en werd er een filterbed aangelegd met een nieuwe, technische installatie met fonteinen, rondpomp en waterval. Ook werd de drainage van het aanpalende sport- en speelterrein afgekoppeld van de riolering en naar de vijver gebracht. Op de natte oevers werd een aangepaste beplanting aangebracht die als bijkomende troef heeft dat er minder bladval in de vijver schuift. De oever planten komen in de winterperiode onder water te staan wat de oppervlaktewaterkwaliteit dan weer ten goede komt.

    In het voorjaar van 2018 werden vaste planten aangeplant en in het najaar werden enkele markante hoogstambomen geplant, zoals een moerascipres en een treurbeuk. In het voorjaar van 2019 werden er door de groendienst nog bijkomende vaste planten aangebracht in plantsoenen aan het gemeentehuis en de brug. Eveneens werd het maaibeheer van de gazons aangepast waarbij nu een groter deel extensief wordt gemaaid.

    • adres: Koning Albertstraat 41
    • ontwerp: Atelier Parkoer (Antwerpen)
    • aanleg: Van Raak (Ravels)
    • onderhoud: Alito Groen (Lille)