Brugge | Sprietwegestraat

Gelegen tussen de woonkavels van de verkaveling Sprietwege (1996) en het speelbos Veltem met verblijfsrecreatie ligt het heraangelegde groengebiedje Sprietwege. Het bevat een speelpleintje en een belangrijke fietsdoorsteek. Het pleintje kan worden bereikt via de verkaveling of het achterliggende fietspad.
 
Vóór de heraanleg bestond het speelpleintje uit een graszone met 3 veerwippertjes. De groene inrichting werd maximaal behouden. De 3 elzen (Alnus glutinosa), de oude knotwilg (Salix alba) en de monumentale eik (Quercus robur) werden het vertrekpunt van het ontwerp.
 
Speelse lijnen van geprefabriceerde betonnen boordstenen vormen de afbakening tussen het herontworpen fietspad en de speelzone. Maar ook accentueren ze de graszone met flauwe wadi. Een zitbank werd mee geïntegreerd in het ontwerp.
 
Door het vroegere speelpleintje te transformeren naar een buurtpleintje met speelmogelijkheden voor tieners werd een balans gevonden tussen de wensen van de bewoners, de bestaande groenelementen en het gebruikersdoel. Boomstammen, veerwippertjes uit Robinia-hout en eco-mulch geven het pleintje een natuurlijk karakter, aansluitend met de omgeving. Voorts werden elementen toegevoegd zoals zitgelegenheid, een picknickzone, terrassen in stapstenen en een speelzone. Twee vaste plantenborders omranden het buurtpleintje t.h.v. van de fietsdoorsteek en zorgen voor de zachte overgang tussen bos- en woonzone.
 
Adres: Sprietwegestraat, Sint-Kruis
Ontwerp: Openbaar Domein stad Brugge (K. Verhaegen)
Groenaanleg: Al Verde, Lendelede
Groenonderhoud: Openbaar Domein stad Brugge