Speeltuin Distelhoek – finalist Beste pesticidevrije en watervriendelijke groenrealisatie in 2014

De speeltuin Distelhoek in Merksem behaalde een finaleplaats in het wedstrijdonderdeel Zonder is gezonder van de wedstrijd Groene Lente in 2014.
 
De speeltuin sluit aan bij een groene gordel langs de Ring rond Antwerpen. Het gebied vormt een “groene vinger” die vrij diep in de wijk binnendringt. Het terrein bestond vroeger uit een gazon en een vrij steriele speeltuin met houten en metalen toestellen met een minigolfterrein.
 
De jeugddienst organiseerde een bevraging onder de kinderen en bewoners van de wijk. Zaken die veelvuldig gevraagd werden waren water, meer avontuurlijk spelen en de mogelijkheid om kampen te bouwen. Met de resultaten van de enquête werd er vervolgens een projectdefinitie opgemaakt en een wedstrijd uitgeschreven.
 
Basis van het gekozen ontwerp is een waterpartij die door het terrein slingert. Hierop zijn waterspelelementen  geënt. Met  een drukknop kan er grondwater worden opgepompt. Zo kan er ook in droge periodes met water gespeeld worden. In de andere speelruimten zijn er soms speeltoestellen aanwezig, maar vaak geven andere mindere formele elementen eveneens voldoende spelaanleidingen.
 
De verschillende zones worden van elkaar gescheiden door een beplanting van bosplantsoen en kruidige planten. Deze kruidenzomen kunnen zich vrij ontwikkelen. Het gras wordt extensief onderhouden en de moerasvegetatie kan zich naar hartenlust uitbreiden. Netels en distels worden niet bestreden en zijn een onderdeel van het concept. 
 
adres: Distelhoek
ontwerp en aanleg: Donkergroen, Etten-Leur (NL)
onderhoud: Manus, Brasschaat