Landen | De Beemden

Het transformeren van een gedateerde speeltuin naar een avontuurlijk speellandschap waar spelen in en mét de natuur centraal staat, was de uitdaging van het project. Door de integratie van de Molenbeek, die door het speellandschap stroomt, is het ontwerpbureau erin geslaagd om een echt attractieve speelplek voor kinderen te creëren met respect voor natuur en omgeving.
 
Op vraag van het Autonoom Gemeentebedrijf Landen werd samen met de Jeugddienst een nieuw speellandschap ontworpen in het parkgebied De Beemden, in de vallei van de Molenbeek.
 
Op dit langwerpige terrein, evenwijdig met de Molenbeek, bevonden zich de kunstmatig opgeworpen aarden wallen van een houten speeldorp. Deze werden in het nieuwe ontwerp hergebruikt en versterkt. Zij volgen de meanderende beweging van de beek, waardoor het project zich sterk integreert in het omringende landschap en een uitdagend speelreliëf vormt voor kinderen. In de taluds zijn houten spelaanleidingen ingeplant en tussen de heuvels lokken een aantrekkelijke picknick- en speelweide.
 
Het vroegere speeldorp maakte plaats voor een geïntegreerd avonturenspeellandschap, met een veelheid aan houten speeltoestellen. Het thema “de beverburcht” vertaalt zich in een bouwsel van kriskras aan elkaar bevestigde houten stammen, gecombineerd met speelfuncties. Op een kindvriendelijke wijze zijn vanuit het speellandschap verbindingen gemaakt naar de overzijde van de beek.
 
Er is maximaal gebruikgemaakt van de ecologische troeven van dit waterrijke valleigebied. Op de oever van de beek is een waterspeelplaats ontworpen om kinderen op een speelse manier vertrouwd te maken met het element water. Om deze intense waterbeleving mogelijk te maken zijn de steile taluds van de beek vervangen door flauwe hellingen. Ter hoogte van de waterspeelplaats creëerde de volledige ontdubbeling van de beekbedding een eiland en zandstrand. Het water wordt op die manier zichtbaar en veilig oversteekbaar. De kinderen kunnen dit doen via stapstenen, touwenpad of een steltenpad. Een combinatie van handpomp, Archimedesspiraal, sluisjes en watermolentjes bieden de mogelijkheid om creatief om te gaan met water.
 
Dit project houdt ook rekening met de vismigratie op de Molenbeek door de integratie van dwarse dammen en vistrappen in de bedding.
 
Adres: Attenhovenstraat 209
Ontwerp: Landschapsbureau Pauwels, Leuven
Groenaanleg: Van Raak, Ravels
Groenonderhoud: Stadsbestuur