20.10.2016 - Ledeberg krijgt nieuw buurtpark

In het centrum van Ledeberg (Gent) maken de gebouwen van de vroegere doe-het-zelf-zaak Standaert plaats voor een nieuw buurtpark en een gezellige ontmoetingsruimte.
 
Eind 2013 kocht de Stad Gent de terreinen van de voormalige doe-het-zelf-zaak Standaert in het centrum van Ledeberg.
 
Bij het uitwerken van een nieuwe invulling voor de Standaertsite werden eerst de noden, behoeften en wensen van de buurt uitvoerig bevraagd. Eén behoefte springt er duidelijk uit: ruimte om elkaar te ontmoeten, zowel in openlucht als binnen.
 
Ontwerpvoorstel
Het studiebureau BUUR vertaalde dit in een eerste ontwerpvoorstel voor de Standaertsite. Het ontwerpvoorstel werd in elk aspect geëvalueerd (veiligheid, haalbaarheid, kostprijs, beheer, …) en waar nodig bijgestuurd. Op basis hiervan stelde Sogent een studiebestek op om een ontwerpteam te selecteren. De tijdelijke vereniging van AE architecten en H110 architecten en ingenieurs met onderaannemers Murmuur architecten, Carton 123 en atelier Arne Deruyter kwam als laureaat uit de bus.
 
Het ontwerpvoorstel behoudt in het centrum van de site de 'mooiste' loods met fijne vakwerkspanten en herstelt deze in ere. Deze loods zal het kloppend hart van de site vormen waar heel wat buurtactiviteiten kunnen doorgaan die comfort nodig hebben, zoals verwarming. De ateliers en de grotere zalen lenen zich tot allerlei doeleinden  zoals drinkgelegenheid, schildersateliers, fietsenherstelplaats, yoga-ruimte, ...
 
Aan de beide flanken van de loods komt er een afdak, een soort 'porch'. Deze gaanderij tussen de tuin en het gebouw vormt een ideale beschutte ontmoetingsplek. Vanuit de loods zullen bezoekers een overzicht hebben over een groot deel van het park.
 
Aanvullend komt aan de zijde van de Hilarius Bertolfstraat een grote, heldere, open luifel die plaats kan bieden voor activiteiten die minder nood hebben aan verwarming maar bij Belgisch weer wel een overdekt plekje uit de wind kunnen gebruiken zoals buurtfeesten, marktjes, etc.
 
Buurttuin
De toegangen naar de site aan de H. Bertolfstraat en de Hoveniersstraat worden volledig groen en open. Aan de toegangen zijn fietsstallingen voorzien. Vanaf de H. Bertolfstraat loopt het groen door tot aan de open luifel.
 
Vanaf de Hoveniersstraat bereikt men via de eetbare tuin de loods. Bomen, bessenstruiken en bloemenrijke grasvelden wisselen er elkaar af. Hier en daar voorziet het ontwerp grotere bomen met zitplekken onder hun kruinen.
 
Via beide toegangen kunnen buurtbewoners wandelen naar de zonnige binnentuin tussen de loods en de luifel. Hier kunnen ze elkaar ontmoeten in een groene oase. Zitplekken worden afgewisseld met plantenbedden. Er is ook ruimte voor een moestuin, eventueel beheerd door de buurt.
 
Door ‘eigen kweek’ te vermengen met bloeiende en geurende planten, wordt het een ‘lusttuin’ voor mens, flora en fauna. Ook allerhande spelprikkels vinden een plek in het park: moestuinen, schommels, podium, waterspeelplek en pluktuinen.
 
Eind mei gingen de sloopwerken op de site van start. In het voorjaar 2018 zou de herinrichting van de Standaertsite klaar zijn.
Terug naar overzicht