Natuurbegraafplaats met urnenbos in Roeselare

In de deelgemeente Oekene werd zo’n 15 jaar geleden bij de uitbreiding van de begraafplaats een aantal restgronden ingericht als wandelgebied. Deze zone leent zich nu uitstekend voor de inrichting van een natuurbegraafplaats met een urnenbos.
 
Het urnenbos is een alternatief voor het urnenveld, columbarium of de strooiweide. In tegenstelling tot de traditionele grafkeuzes kiest men ervoor om na zijn dood bij te dragen tot een groenere omgeving.
 
Eind vorig jaar voerden de stadsdiensten enkele aanpassingen en herstellingen uit in het bos. De toegankelijkheid werd verbeterd door de paden uit te vlakken zodat ze regelmatig kunnen gemaaid worden. Het vlonderpad dat het urnenbos doorkruist, werd volledig heraangelegd.
 
Aan de inkom werd een gedenkplaat geplaatst waar na iedere bijzetting de gegevens van de overledene kunnen worden aangebracht. In het midden werd een afscheidsruimte gemaakt die kan gebruikt worden voor de uitvaart zelf of voor een moment van bezinning. Eenvoudige boomplanken bieden hier zitgelegenheid voor een 60–tal personen.
 
De urnen dienen uit organische materialen vervaardigd en biologisch afbreekbaar te zijn. Indien een concessie wordt genomen dan wordt de plaats van begraven bepaald in overleg met de aanvrager. De grafaanduiding kan enkel gebeuren door de stadsdiensten die een zwerfsteen in het bos aanbrengen. Een plaats zonder concessie is anoniem en krijgt geen grafaanduiding.
 
Om in te spelen op de verschillende behoeften wordt gestreefd naar een duurzame en kwaliteitsvolle ontwikkeling. Daarom wordt groot belang gehecht aan de verdere betrokkenheid van nabestaanden, buurtbewoners en begrafenisondernemers. Zo zal het urnenbos meerdere functies vervullen.
 
Adres: Burgemeesterstraat 13, Oekene
Ontwerp en aanleg: stadsbestuur
Onderhoud: Constructief, Kortrijk en Lochting Dedrie, Roeselare