12.07.2018 - Natuurlijke buitenruimtes in vier Antwerpse kinderdagverblijven

Na een proefproject van een jaar stellen vier Antwerpse kinderdagverblijven hun vernieuwde natuurlijke buitenruimte voor. De allerkleinsten komen er spelenderwijs in contact met natuur en avontuur.
 
Na het grote succes van natuurlijke schoolspeelplaatsen, startte het EcoHuis in 2017 met het proefproject ‘Groene Voetjes in de kinderopvang’ om ook de allerkleinsten meer kansen te geven om in contact te komen met natuur. Vier kinderdagverblijven kregen ondersteuning om van hun buitenruimte een meer natuurlijke plek te maken, waar spelen gestimuleerd wordt. Er ging in de ontwerpen veel aandacht naar speelnatuur: natuurlijke elementen die kinderen ook echt kunnen beleven, zoals wilgenhutjes, boomstammenpaadjes en groene heuvels. 
“Ook voor onze allerkleinsten is het belangrijk om nieuwe zaken te ontdekken en te beleven. In hun thuisomgeving en in onze kinderopvanginitiatieven worden ze gestimuleerd en leren ze spelenderwijs nieuwe dingen. Maar naast de veilige omgeving binnen is er natuurlijk buiten ook een hele wereld te ontdekken. Een wereld die nog meer aanzet tot fantasie en creativiteit, tot ontdekken, beleven, grenzen verleggen, voelen en soms zelfs proeven. Een groene buitenruimte heeft een positieve invloed op de verdere ontwikkeling van onze kinderen”, verduidelijkt schepen voor leefmilieu en kinderopvang Nabilla Ait Daoud.
 
Vier kinderdagverblijven kregen steun
Kinderdagverblijven Brabbel (2060 Antwerpen), ’t Egeltje (2018 Antwerpen), Sprookjesland (Wilrijk) en Het Vlindertje 2 (Deurne) stapten mee in het traject. Zij ontvingen van Groenman een professioneel ontwerp en ondersteuning bij de aanleg; coaching van de Karel de Grote Hogeschool of het EcoHuis ; en een subsidie van 3.500 euro die ze besteedden aan de heraanleg van hun buitenruimte.
Het project is een verhaal van samenwerken: niet alleen alle kinderbegeleiders werden betrokken, maar ook de ouders en kinderen zelf deden mee. Die hele groep dacht na over de invulling en het gebruik van de nieuwe buitenruimte. Er werd ook nagedacht en geëxperimenteerd hoe er vaker buiten gespeeld kan worden, ook met wat slechter weer. De heraanleg werd, waar mogelijk, uitgevoerd door het personeel en de ouders van de kinderdagverblijven zelf. Dat zorgde voor een heel aangename sfeer waarin ze elkaar op een heel andere manier leerden kennen. 
 
Stad zoekt opnieuw vier kandidaten
Het proefproject is zo’n groot succes dat de stad het verderzet. Er wordt opnieuw gezocht naar vier kinderdagverblijven die hun buitenruimte willen aanpakken. Zij ontvangen coaching en een subsidie tussen 1.500 en 5.500 euro. Alle informatie over het proefproject en kandidaatstelling staat op www.antwerpen.be/groenekinderopvang. Er is ook een filmpje gemaakt, klik hier voor de rechtstreekse link.
Terug naar overzicht