12.02.2018 - Oproep Onroerenderfgoedprijs

In 2018 lanceert het agentschap Onroerend Erfgoed voor de derde keer een Onroerenderfgoedprijs. Dit jaar is ook het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed, wat deze editie extra bijzonder maakt. Hiervoor wordt er dit jaar een extra award uitgedeeld: de prijs participatie.
 
De Onroerenderfgoedprijs 2018 staat in het teken van beschermd erfgoed dat publiek toegankelijk is. U moet op zijn minst een deel van het goed regelmatig kunnen betreden, fysiek en/of virtueel. De focus ligt vanaf dit jaar op monumenten, landschappen en archeologie die beschermd zijn. Concreet zoelt men naar uitzonderlijke ideeën die niet langer dan vijf jaar geleden effectief gerealiseerd zijn. 
 
Wie kan deelnemen?
Particulieren, openbare besturen en andere initiatiefnemers kunnen een project indienen. De Onroerenderfgoedprijs omvat drie laureaten waarvan er één als effectieve winnaar wordt aangeduid. De winnaar ontvangt 15 000 euro, elke laureaat 2 500 euro. Het grote publiek kan ook stemmen op zijn favoriete laureaat, die dan de publieksprijs ontvangt. Vakmensen maken ook kans op een eervolle vermelding voor vakmanschap.
De prijs participatie die dit jaar extra zal worden uitgereikt, beloont een project met een sterk uitgebouwd maatschappelijk luik. Het is een kwaliteitslabel dat aansluit bij de ambitie van Europa om de Europese identiteit te versterken via erfgoed.
Deelnemen kan nog tot en met 1 maart 2018 (middernacht) via een digitaal inschrijvingsformulier.
Terug naar overzicht