13.09.2017 - Philipssite in Turnhout wordt tijdelijk natuurgebied

Op de Philipssite in Turnhout wordt braakliggende bedrijfsgrond tijdelijk omgevormd tot natuurgebied. In afwachting van hernieuwde industriële activiteit krijgt de natuur er nu de kans om zich te ontwikkelen. Dat is een primeur voor Vlaanderen.
 
De verlichtingsfabriek van Philips in Turnhout werd de voorbije jaren sterk afgeslankt. Daardoor liggen stukken van het bijna 20 hectare grote bedrijventerrein er vandaag verlaten bij. Bedoeling is om dat verlaten terrein (tijdelijk) om te vormen tot een natuurgebied.
 
Volgens Inge Bruynooghe, plant manager bij Philips Lighting, haalde de Turnhoutse directie de mosterd bij de High Tech Campus in Eindhoven, een modern bedrijvencentrum dat oorspronkelijk ook door Philips werd opgezet. ‘Daar werd een deel van het terrein op landschappelijk en ecologisch verantwoorde wijze heringericht, met aandacht voor typisch Kempense plant- en diersoorten. We willen op onze site een vergelijkbare vorm van “ecologisch groen” creëren.’ De verlichtingsfabrikant laat de aanleg en het groenbeheer over aan gespecialiseerde natuurbeheerders. De graslanden op de Philipssite zullen tweemaal per jaar met schapen worden begraasd. De grasmachine en de gifspuit kunnen aan de kant blijven

'Tijdelijke natuur'

In ruil kreeg de directie van Philips van het Agentschap Natuur en Bos de garantie dat de natuur mag worden verwijderd als er straks weer nood is aan nieuwe bedrijfsgrond, want de stukjes grasland zijn en blijven bedrijfsterrein. Zo verdwijnt een pervers effect van de natuurwetgeving: bedrijven zijn er als de dood voor dat zeldzame soorten zich vestigen op hun terrein en de toekomstige exploitatie in de weg staan.
Het kabinet van minister Schauvliege legt momenteel de laatste hand aan een omzendbrief die zekerheid geeft over het tijdelijk karakter van natuur.
 
In Vlaanderen ligt er zo'n 17.000 hectare industrie- en bedrijvengebied braak. Natuurpunt, de grootste private natuurbeheerder van Vlaanderen, beheert 22.000 hectare 'echte' natuur.
Meer over tijdelijke natuur vindt u hier.
Terug naar overzicht