arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Beringen | Koersel

Beringen

Voor de omvorming van het oudstrijders gedeelte bestond de oppervlakte uit graven met buiken en ruggen, en daarrond blauwe kiezel. Als eerste werd aan de nabestaanden de toestemming gevraagd om de buik te mogen verwijderen om zo meer ruimte voor groen te creëren. Daarom werden eerst bordjes bij de graven geplaatst met een korte uitleg en met de vraag om het stadsbestuur te contacteren. In ruil voor de toestemming om wijzigingen te mogen aanbrengen werden alle ruggen op een stevige fundering geplaatst.

Begraafplaats Koersel in Beringen
Begraafplaats Koersel in Beringen

Tijdens de voorbereidingswerken van een te ontgraven deel elders op de begraafplaats, merkte men dat er hier 2 grafstenen van oud-strijders stonden. Meteen werd aan deze nabestaanden gevraagd om ook deze ruggen te mogen verplaatsten naar het oud-strijders veld. Nadat alle werken aan de grafstenen waren uitgevoerd werd er een minimale padenstructuur voorzien bestaande uit megategels.

Ook werd alle gele grond verbeterd vooraleer beplantingen werden uitgevoerd. Deze bestaat uit Persicaria affinis ‘Superba’, Pennisetum alopecuroides ‘Little Bunny’, Nepeta faassenii, Ceratostigma plumbaginiodes, Spiraea japonica ‘Anthony Waterer’, Aster dumosus ‘Jenny’, Armeria maritima ‘Splendens perfecta’, Veronica spicata ’Heidekind’ en Hibiscus syriacus ‘Lavender Chiffon’. Deze soorten zorgen voor een afwisselende bloei. Daarnaast werden ook 2 groenblijvende soorten aangeplant nl. Osmanthus burkwoodii tegen de muur en Ligustrum ovalifolium tegen het pad.

Als laatste werd er een  herdenkingspaneel voorzien met info over 5 partizanen die hier werden herbegraven na hun ter dood veroordeling in Breendonk, ondertussen 75 jaar geleden.

  • adres: Pieter Vanhoudtstraat 38 (toegangsweg naar parking)
  • oppervlakte: 252m²
  • ontwerp: stadsbestuur
  • groenaanleg en onderhoud: stadsbestuur