arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Bonheiden | Stationsplein

Bonheiden

De heraanleg van het plein kadert in de dorpskernvernieuwing van Rijmenam. Dankzij de herinrichting is het terug een leefbaar dorp geworden. Het groenontwerp moest de oorspronkelijke waarden van het beschermd dorpsgezicht versterken. Straten zijn voorzien van kwalitatief groen die het omliggende landschap tot in het centrum trekken. Door op een zorgvuldige manier de beplanting te kiezen, wordt iedere plek anders beleefd. Per straat werd op zoek gegaan naar typerende groenstructuren en kleuren. Tevens werd er gefocust op biodiversiteit en een bijenvriendelijke beplanting.

Stationsplein in Bonheiden
Stationsplein in Bonheiden

Het ontwerpbureau heeft samen met de gemeente gekozen voor een natuurlijke ecologische beplanting met een beleving van geur en kleur, van zon en regen, natuur pur sang! Inspiratie werd gehaald uit de prairietuin en de principes van Piet Oudolf. Het is een plantengemeenschap van bonte weelde met verschillende soorten wuivende grassen en vaste planten. Er werd gekozen voor robuuste droogteresistente structuurplanten die rijk en lang bloeien met veel variatie in bladvorm, textuur en bloeiwijze. Door het jaar heen, zorgen de variërende bloeitijden voor een andere indruk. Elk seizoen heeft zijn beleving en uitstraling, van bolgewassen in de vroege lente tot zaaddozen in het najaar en de winter.

Veel aandacht ging naar de voorbereiding voor de aanplant. De ondergrond werd losgemaakt, de zone werd gevuld met goede leemachtige teelaarde met voldoende organische stoffen. Er werd geen mest toegevoegd. De grond werd afgedekt met een beschermende toplaag van lava. Er werden 6 grotere platanen voorzien, een wadi en planten, alles gefocust op de biodiversiteit.

  • Adres: Stationsplein
  • Oppervlakte: ca. 450 m²
  • Ontwerp: Ingenieursbureau France, Lier
  • Groenaanleg en -onderhoud: Krinkels, Londerzeel