arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Brugge | Bijenkorf

Brugge

De buiteninfrastructuur van basisschool ‘De Bijenkorf’ was al een tijdje aan vernieuwing toe. In 2019 pakten men de schoolspeelplaats langs de Damse Steenweg aan.
Oorspronkelijk was de speelplaats nog volledig verhard en bovendien zeer onveilig door opstekende wortels. In overleg met de directie, leraren en leerlingen werkte men een ontwerp uit. De basisschool bezit een grote weide achteraan het schoolgebouw, waar de leerlingen naar hartenlust in het groen kunnen spelen. Op de speelplaats koos men daarom voor een gedeelde aanleg in groen en in betonverharding. Het steppen, fietsen en voetballen blijft hierdoor mogelijk.

De Bijenkorf in Brugge
De Bijenkorf in Brugge

Het gedeeltelijk vergroenen van de speelplaats was een essentieel programmapunt. Men integreerde hiervoor een bespeelbare graszone. Twee grasheuvels vormen het tegengewicht voor de stenen heuvel met zandbak op de betonvlakte. Een uitdaging in het ontwerp was de groenzone langs de kant van de Damse Steenweg. Hierin staan 7 waardevolle lindes. Het probleem met deze groenzone was dat de kinderen steeds over de lage afsluiting klommen om erin te spelen. Hierdoor verdichtte de bodem onder de lindes aanzienlijk. Men zocht naar een gunstig compromis voor de kinderen en voor de bomen.

De oplossing was de aanplant van kleinfruit onder de lindes. De groenzone sloot men af met een kastanjehouten afsluiting met wijde mazen en een poort. Zo kunnen de kinderen onder begeleiding het fruit gaan plukken of ze kunnen aan het fruit door hun handjes door de mazen te steken. Zo ook wordt bodemverdichting tegengegaan.

Onder de speelplaats plaatste men 3 regenwaterputten om het hemelwater van de speelplaats en het gebouw vertraagd af te voeren naar de naastliggende poldergracht. Een vierde regenwaterput dient voor het sanitair in het schoolgebouw.

  • Adres project: Damse Steenweg 30
  • Oppervlakte: ca. 1.250 m²
  • Ontwerp: Openbaar Domein – Ontwerp & Planning, stad Brugge (ontwerp: Ilse Vansevenant)
  • Groenaanleg: Mahieu, Oudenburg
  • Groenonderhoud: Openbaar Domein, stad Brugge