arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Brugge | Groenewijk

Brugge

Brugge | Groenewijk

Groenewijk in Brugge

In december 2016 werd het buurtpark Groenewijk te Assebroek geopend voor het publiek.

Het ontwerp werd getoetst aan een inspraak- en een terugkoppelingsmoment met de buurtbewoners.

Uit de inspraak werd duidelijk dat het bestaande petanque-terrein niet werd gebruikt. De dolomietverharding werd vervangen door zand als valdempende ondergrond voor 2 nieuwe speeltoestellen. Naast de nieuwe zandbak werd een korfschommel voorzien.

Ook kwam heel duidelijk naar voor dat er veel kinderen gebruikmaken van de step. Daarom werd een stepparcours doorheen het park voorzien dat niet enkel functioneel is opgevat maar ook esthetisch een meerwaarde geeft.

Het parcours kan tevens gebruikt worden om te fietsen en bestaat uit een aaneenschakeling van gepolierde roodkleurige betontegels met glowstenen die oplichten wanneer de zon ondergaat.

In relatie tot het parcours werd eveneens een pleintje aangelegd met een picknicktafel en een betonnen bank met een lengte van 4 m. Ook in het gras en in relatie tot het trapveld werd een betonnen zitbank geplaatst in hetzelfde materiaal. De zijkanten van de betonnen elementen hebben een verschillende afwerkingsgraad. Zo is de ene zijde gepolijst en de andere glad ontkist.

Op het einde van één van de zijtakken van het stepparcours werd een betonnen ring geplaatst als verwijzing naar een rol plakband. Daardoor lijkt het alsof het parcours is uitgerold. De betonnen plakband heeft een hoogte van 3 m. en vormt daardoor een eyecatcher in het park. Op vraag van de kinderen werden 2 mini-doelen geplaatst zodat er kan worden gevoetbald in het centrale gedeelte van het plein.

Op de vraag naar avontuurlijke speelvoorzieningen werd een ondiepe gracht gegraven met daarin een liggende boomstam als natuurlijke spelprikkel. Ook zijn er 7 knotwilgen aangeplant die verwijzen naar het landschapsbeeld van de Assebroekse Meersen. In het park werden ook 3 hoogstammige bomen en een struik aangeplant. Tegenaan de parkeerplaatsen aan de rand van het terrein werden vaste planten en siergrassen voorzien.

  • Adres: Groenewijk, Assebroek
  • Ontwerp: stadsbestuur Brugge (T. Verhofstadt)
  • Groenaanleg en -onderhoud: Tuinen en Parken Demuynck, Ichtegem - stadsbestuur