arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Hasselt | Grote Markt

Hasselt

Enkele uitgangspunten die het stadsbestuur vooropstelde voor de heraanleg waren een autoluwe, ruimere en beter gestructureerde Grote Markt verkrijgen. Hierbij moest de aanplanting van nieuw groen zorgen voor extra beleving. Drie zilverlindes (Tilia tomentosa) accentueren een nieuw kunstwerk aan de westzijde van het plein. Een bewuste keuze omdat de soort zeer goed gedijt in stedelijke milieus, zelden last heeft van ziektes en in de herfst mooi geel verkleurt. Maar de echte blikvanger vormt een 15 m hoge doornloze valse christusdoorn (Gleditsia triacanthos ‘Inermis’). Die kreeg een zeer centrale plek, nabij de terraszone van de omliggende horecazaken.

Grote Markt in Hasselt
Grote Markt in Hasselt

De plaatsing was een huzarenstukje. Met uitzonderlijk transport werd de kolos doorheen de smalle straatjes aan- gevoerd waar een 100 ton zware kraan de christusdoorn in zijn betonnen boombunker hees. Om de overlevingskansen te maximaliseren nam de stad allerhande maatregelen die de ondergrondse omstandigheden optimaliseerden. Zo kreeg de boom een dubbele verankering met staven zowel in de bodem als aan de boombunker. Deze boombak van 8 bij 8 meter werd voorzien van beluchting en vochtsensoren. De beluchting stimuleert de vitaliteit en de groei van de boom. De vochtsensoren sturen de bewatering van de boom volledig automatisch aan.

De bak zelf werd na het planten opgevuld met een speciaal grondmengsel. Om echt niets aan het toeval over te laten, koos de stad ook voor een extra lange waarborgtermijn van 3 jaar. Na de plaatsing werd het plantvak afgewerkt met hetzelfde type bestrating als het plein. En Hendrik en Katrien, die zagen dat het goed was.

  • Adres: Grote Markt
  • Oppervlakte: ca. 500 m²
  • Groenaanleg: Groenbedriijf Van Vlierden, Pelt