arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Lille | Pastorijtuin

Lille

Lille | Pastorijtuin

Pastorijtuin in Lille

In de deelgemeente Gierle hebben het OCMW en de gemeente 14 seniorenwoningen gebouwd in de voormalige pastorijtuin. De pastorij zelf is omgevormd tot een dagopvang voor ouderen en een trefpunt voor de lokale gemeenschap. De woningen zijn ondergebracht in een cluster van drie lage woonblokken met een groendak.

De doordachte inplantingswijze, de begroeide daken en de bijzondere dakvorm zorgen voor een groene arena rond het centrale binnenplein. Op het binnenplein trekken twee oude beuken de aandacht waarrond een grote bank in een halve cirkel kwam. De cirkel wordt gesloten door een haag van Fagus sylvatica ‘Atropunicea’. Aan de voet van de oude beuken zorgen Geranium ‘Rozanne’ voor kleur.

De tuintjes van de seniorenwoningen kregen eveneens Fagus sylvatica als haag. Verder kwam er Pennisetum alopecuroides en Hedera helix ‘Arborescens’. Aan de voorkant van de pastorij en de achterzijde van de seniorenwoningen werden naast Hydrangea quercifolia en massieven van Fagus sylvatica ook nieuwe bomen aangeplant. Er werd gekozen voor Gleditsia triacanthosPyrus calleryana en Liquidambar styraciflua.

Het deel van de pastorijtuin dat behouden bleef, is voortaan publiek toegankelijk. De site krijgt hierdoor een parkfunctie en wordt zo geïntegreerd in het dorp. Fietsers en voetgangers kunnen vrij door het park. In het park werden de grote bomen behouden. De majestueuze kastanjebomen, zomereiken, lindebomen en beuken zorgen voor schaduw en geven het park karakter. Er werden perken met Rhododendron ponticum aangelegd om structuur en kleur te brengen.

  • Adres: Kloosterstraat 1, Poederlee
  • Ontwerp: Adviesbureau voor Tuin- en Landschapsplanning, Merksplas
  • Groenaanleg en -onderhoud: gemeentebestuur