arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Sint-Niklaas | Witte Molen

Sint-Niklaas

Begin 2016 ging het stadsbestuur akkoord met de aanleg van een vaste skate- en BMX-infrastructuur en de heraanleg van de resterende zones op de sport- en speelzone Witte Molen. De site was verwaarloosd en enkel gericht op voet- en basketbal. Er was ook een klein vervallen speeltuigje, weggestoken in een hoekje achter de molenberg. Na het participatietraject ‘Wijk in de kijker’ werd samen met buurtbewoners en gebruikers van de site een masterplan opgemaakt. Ook de molenaars van de Witte Molen werden bij de plannen betrokken.

De Witte Molen in Sint-Niklaas
De Witte Molen in Sint-Niklaas

Met de heraanleg van het park werden 2 bestaande open ruimten, nl. de atletiekpiste bij het sportcentrum en de sportterreinen naast de beschermde molen, met elkaar verbonden. Een deel van de Gladiolenstraat en het basketbalterrein opgebroken en bij de groenzone gevoegd. Voor voetgangers en fietsers blijft nog een verbinding door het park. Om de verloren parkeer- plaatsen te compenseren werd in het nieuwe park een kleine parking voorzien in waterdoorlatende be- tonstraatstenen en grasbetontegels.

Centraal in het ontwerp staan de aanleg van een skate- en bmx-infrastructuur, een multisportterrein en enkele fitnesstoestellen. Jongere kinderen kunnen zich uitleven op natuurlijke speeltoestellen in het thema van de Witte Molen, terwijl de ouders gezellig kunnen bijpraten aan een lange picknicktafel. Alle verschillende zones zijn verbonden met wandelpaden in een ternair mengsel.

Op cruciale plaatsen werden wadi’s uitgegraven. Met de uitgegraven grond werden enkele speelheuvels gevormd. Om natuurbeleving mid- denin de stad te verkrijgen, werden naast de nieuwe gazons ook bloemrijke graslanden ingezaaid en bijen- en vlindervriendelijke bomen en struiken aangeplant. Doorheen de speelzone, graslanden en rond een trapveld werd een krolfparcours aangelegd met 12 holes. Krolf wordt gezien als een mix van golf en croquet.

  • Adres: Gladiolenstraat
  • Oppervlakte: 1,4 ha
  • Ontwerp: stadsbestuur Sint-Niklaas – (Tom Arens)
  • Groenaanleg: Donkergroen, Etten-Leur (NL)
  • Groenonderhoud: Natuurwerk, Turnhout