04.11.2018 - Tervuren / Vredesmonument in Panquinkazerne

Tot 11 november wordt de Panquinkazerne in Tervuren omgetoverd tot een vredessite. Een indrukwekkende klaprozeninstallatie herdenkt er het einde van de Eerste Wereldoorlog. Het project wordt afgesloten met drie nocturnes op 9, 10 en 11 november, waarbij de installatie uitgelicht wordt in combinatie met diverse klank- en vuurperformances in samenwerking met Sacred Places.
 
Landschaps- en tuinarchitecten Sven Vangodtsenhoven en Hans Tuerlinckx van Art-Ex ontwierpen een 100 meter lange balk die start op het Hoefijzerplein van de Panquinkazerne en verder in hoogte toeneemt over de Sint-Hubertussite. Vandaaruit heb je een unieke kijk op de ruïne van het voormalige hertogelijk paleis en de vijvers van Tervuren.
De balk bestaat uit twee parallel lopende muren opgebouwd met gestapelde boomstammen. Tussen de muren is een wandelpad dat de impressie van een loopgracht weergeeft. Alle stammen worden aan weerszijden rood geverfd met een zwart hart (klaprozen) als symbool voor de vele duizenden slachtoffers tijdens de Groote oorlog.
Je kan je boodschap van vrede en hoop schrijven en posten in een aantal holtes die in de balk worden ingewerkt. Zo staat de balk niet enkel symbool voor de herdenking van de Groote Oorlog, maar ook voor hoop en vrede. Want ook vandaag is oorlog jammer genoeg nog bittere realiteit voor heel wat mensen. 
Terug naar overzicht