"Zeker van je centen, zeker van je werk"

Tuinaannemer Koen Vandeputte werkt enthousiast voor de overheid.

"Werken voor de overheid, werken voor de privé-sector, ze hebben elk hun voor- en nadelen”, zegt tuinaannemer Koen Vandeputte. “Het papierwerk is aanzienlijk bij een openbare aanbesteding, waar." Maar ook dat kun je onder de knie krijgen volgens hem. En daarna word je beloond voor je inspanningen.

Meer aanleg en onderhoud dan ontwerp

Zo’n 40% van al onze opdrachten vandaag doen we voor de overheid", legt Koen Vandeputte, zaakvoerder van Tuinen Silvere Vandeputte.

"Daarbij werken we vooral voor de lokale overheid, dus stads- en gemeentebesturen. Aanleg rond voetpaden en verkavelingen bijvoorbeeld. Ontwerp van openbaar groen doen we bijna niet, omdat dat door de besturen zelf gebeurt, vaak door eigen architecten."

Werken voor de overheid is geleidelijk gegroeid.

roundabout-oostende.jpg

Administratie: de eerste stap

"Toegegeven, in het begin was het niet eenvoudig. Je moet proeven afleggen en een aantal jaren gewerkt hebben om de juiste officiële erkenning te krijgen. En bij elke nieuwe opdracht moet je de aanbesteding weer heel zorgvuldig invullen."

"Voor de overheid moet je met een pak meer factoren rekening houden dan bij private opdrachten. Het is complexer. Zeker wat veiligheid betreft, is het nog veel meer gereglementeerd werken."

"Ook papierwerk wordt na een tijdje een gewoonte."

"Daarbij moet je elk aspect van je werk goed kunnen verantwoorden. En bij de toewijzing speelt ook de prijs mee. Die moet je dus heel goed kunnen duiden. Maar eens je dat onder de knie hebt, lukt dat allemaal. Dat papierwerk wordt ook een gewoonte."

"Ik zou zeggen: weet goed waaraan je begint bij overheidsopdrachten. Denk goed na over je specifieke aanpak van elke opdracht."

Aan het werk: tweede stap

"Maar dat nauwgezet werken heeft ook een positieve kant. Als je met meerkosten te maken krijgt die je goed kunt verantwoorden, zal de overheid die makkelijker vergoeden. Dat is in de privé wel anders."

"Je aanpak nauwkeurig verantwoorden heeft ook voordelen."

"Toch blijft het tijdens je werk ook een kwestie van je aandacht erbij houden. Je werkt met een veiligheidscoördinator, je materiaal moet worden gekeurd. Je moet de regels volgen en je nauwgezet houden aan de vastgelegde werken. Het moet dus 100% in orde zijn."


case2.jpg

Zeker werk, zeker centen: het resultaat

Maar het fijne is: je inspanningen worden beloond. Je bent zeker van je verdere werk voor de opdrachten die je binnenhaalde. En je bent zeker van je centen. En zo heeft elke opdracht, privé en openbaar, zijn voor- en nadelen."
 

Meer info

Silvere Vandeputte
Opgericht in 1961
Gevestigd in Deerlijk
23 werknemers
2 administratieve krachten