arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Bomen in (ver)stedelijk(t)e omgeving verdienen aandacht en zorg

2 min. leestijd
Boek ' De juiste boom voor elke tuin' © Martin Hermy

Niemand die twijfelt aan de ecosysteemdiensten die bomen leveren. Ze zijn een voedselbron voor vogels en insecten en vormen vaak een verbindingsweg voor fauna en flora. Het is geweten dat grote dreven van levensbelang zijn voor (migrerende) vleermuizen. In de stad zijn de bomen vooral een herkenningspunt, een verfraaiing van de omgeving, schaduwbrenger en stoflong.

Maar de druk op laanbomen is ongezien hoog. De bezwaren zijn gekend, namelijk voetpaden die opgedrukt worden (wegens te kleine ruimte voor de wortels), vallende vruchten, zaden of bloemblaadjes, wantsen tot en met wespen, bladeren, gevaar. Klachten die ook van toepassing zijn op tuinbomen. In beide gevallen komt daar nu nog een nieuw minpunt bij, en dat zijn zonnepanelen. Mensen investeren in een PV-installatie, merken dan pas de schaduw op van bomen en doen dan een kapaanvraag. Of de omgekeerde wereld, en ietwat bonafide PV-leverancier zal altijd de aanwezigheid van schaduwgevende bomen en constructies opgeven als een reden om aan andere energietechnieken te denken.

Probleem is dat er te vaak wordt ingegaan op een verzoek tot zeer drastische kap van de boom of “kandelaberen”. Het aantal totaal mismeesterde bomen is niet meer te tellen. Eén van de redenen voor VIVES-docent Wim Peeters om een boek te schrijven “Bomen Beter Begrijpen” vanuit het Urban Forestry Lab. Dat wil het belang van bomen in de stedelijke omgeving in de kijker zetten door het verzamelen van wetenschappelijke kennis en het ondersteunen van al wie bij stedelijk bomenbeheer betrokken is. Geregeld worden de nieuwste inzichten gedeeld in vaktijdschriften en via Urban Forest Talks.

Ook Professor Martin Hermy bracht onlangs een belangrijk boek uit. “De juiste boom voor elke tuin”. Daarin een leidraad welke bomen je kan kiezen voor verschillende abiotische omstandigheden. Ook een aanrader voor groenambtenaren.

 

Meer info

  • De juiste boom voor elke tuin – Martin Hermy (uitg. Sterck & De Vreese), EAN 9789056156619
  • Bomen Beter Begrijpen – Wim Peeters (uitg. Sterck & De Vreese), EAN 9789056158910

 

Bron foto: Boek ' De juiste boom voor elke tuin' © Martin Hermy

Gerelateerde artikels