arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Green City Accord / Europees initiatief om steden groener en gezonder te maken

2 min. leestijd
Green City Accord / Europees initiatief om steden groener en gezonder te maken

Green City Accord is een beweging van Europese burgemeesters die zich inzetten om steden groener en gezonder te maken. Het heeft tot doel de levenskwaliteit van alle Europeanen te verbeteren en de uitvoering van EU-milieuwetten te versnellen. Door het akkoord te ondertekenen, verbinden steden zich ertoe vijf gebieden van milieubeheer aan te pakken: lucht, water, natuur en biodiversiteit, circulaire economie en afval, en geluid.

Het Groene Stad Akkoord werd gelanceerd tijdens de Europese Week van Regio's en Steden en staat open voor ondertekening door burgemeesters.

Steden zijn essentieel om de milieudoelstellingen van de EU te halen. Op stadsniveau zijn al veel succesvolle acties ondernomen, maar verdere inspanningen zijn nodig om de toenemende milieu-uitdagingen aan te pakken.

De ondertekenaars van Green City Accord onderschrijven een gedeelde visie op de stedelijke toekomst: “Steden moeten in 2030 aantrekkelijke plaatsen zijn om te wonen, te werken en te investeren, en zullen de gezondheid en het welzijn van Europeanen ondersteunen. Alle Europeanen zullen kunnen genieten van schone lucht en schoon water, toegang hebben tot parken en groene ruimtes en minder omgevingslawaai ervaren. De circulaire economie wordt realiteit en afval wordt tot een minimum beperkt dankzij meer hergebruik, reparatie en recycling.”

Momenteel hebben reeds dertien steden het Green City Accord ondertekend.

Gerelateerde artikels