arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Groenspecialist aan het woord: Tine Jacobs (ZOO Antwerpen)

3 min. leestijd
Tine Jacobs - Hovenier Zoo Antwerpen

In de rubriek Groenspecialist aan het woord maak je kennis met de grote verscheidenheid aan mensen die beroepshalve actief zijn in de groensector. Deze keer geven we het woord aan Tine Jacobs, hovenier bij de groendienst van ZOO Antwerpen.

Tine is hoofdzakelijk tewerkgesteld in de binnendienst waar zij dagelijks bezig is met aanplanten en onderhouden van kamerplanten maar ook de verzorging van de vlinders zit in haar takenpakket. In drukke periodes springt Tine bij in de tuin van ZOO Antwerpen. In haar vrije tijd wandelt zij graag of leeft ze zich uit in de tuin.

Op welke manier ben je met openbaar groen bezig?
In m’n functie als hovenier zorg ik mee voor de aanplanting van bloembollen, één-of twee jarigen en vaste planten. We maken vaak mooie tekeningen in de ZOO. In de wintertuin, de negentiende-eeuwse exotische serre, gaan ook kamerplanten door mijn handen. De verzorging hiervan neem ik ter harte. De wintertuin wordt elk voorjaar een vlindertuin. De waardplanten die de vlinders gelegenheid biedt om eieren te leggen, verzorg ik ook, net als de vlinderpoppen zelf.

Hoe ervaar je zelf het belang van planten, natuur en openbaar groen in jouw eigen woon- of werkomgeving?
De aanwezigheid van planten ervaar ik als iets natuurlijks mooi, waarbij elk seizoen zijn eigen schoonheden heeft. De specifieke geur van een aantal planten en bloemen doet me vaak terugdenken aan een specifieke tijd of gebeurtenis. Voeg je alle vogels, insecten en dieren toe, die hiervan leven en zorgen voor een hele cyclus door de bestuiving, wordt dit alles behoorlijk indrukwekkend. Iets waar we te weinig stil bij staan.

In welk park of groengebied in België kom je graag?
In elk gebied waar je lange wandelingen kan maken zonder al te veel lawaai of waar je nauwelijks auto’s tegen komt. Het liefst een weids uitzicht en een glooiend landschap, zoals de Voerstreek bijvoorbeeld. Als de paadjes dan zo smal zijn dat je je echt midden in de natuur waant, zoals de trage wegen, dan is het perfect voor mij.

Heb je een lievelingsboom en waarom is die voor jou bijzonder? 
Een lievelingsboom heb ik niet echt, elke boom is mooi op zijn eigen manier. Wel vind ik het altijd heel leuk om een boom te ontdekken die ik nog nooit heb gezien. Zo zag ik op reis onlangs een cashewnotenboom, heel speciaal.

Waaraan moeten ontwerpers en / of gemeentebesturen volgens jou (meer) aandacht besteden op vlak van openbaar groen?
Aan het onderhoud van de waterlopen. Vroeger werden deze uitgegraven zodat er stroming op kwam. Nu worden de waterlopen onvoldoende uitgegraven waardoor het water stil blijft staan, met overstromingen tot gevolg… En in het algemeen mag er in de dorpen en vooral de steden meer groen worden aangelegd.

Wat kunnen mensen volgens jou zelf doen voor de natuur in hun eigen omgeving?
Allereerst zo weinig mogelijk bestrijdingsmiddelen gebruiken. Vaak zijn er natuurlijke, alternatieve producten met hetzelfde resultaat. Verder zo weinig mogelijk verharding gebruiken om een oprit of terras aan te leggen. Het is belangrijk dat regenwater kan insijpelen in de grond, je kan ook meer bloemen en planten voorzien met de nodige diversiteit.

In je buurt lokale producten aankopen verkleint je ecologische voetafdruk, dit in combinatie met zo weinig mogelijk afval produceren en zo goed mogelijk sorteren maakt je buurt leefbaarder. Gebruik maken van het openbaar vervoer is ook een pluspunt.

 

Bron foto: Tine Jacobs © ZOO Antwerpen/Jonas Verhulst

Gerelateerde artikels