Het seminarie ‘More Green Cities for Europe’ is een initiatief van AVBS, dé Sierteelt- en Groenfederatie, en in opdracht van de Europese Commissie. Het seminarie handelt over de positieve klimaateffecten van doordachte groene ruimtes in stedelijk gebied en wil landschapsarchitecten, tuinaannemers, groendiensten en beleidsmakers in openbaar groen bewust maken van het belang van dit thema.
Het seminarie evolueert van een wetenschappelijke, conceptuele benadering naar de toepassing van ontwerpprincipes en eindigt met twee knappe best practices. In de namiddag kunnen enkele proefprojecten op het PCS bezichtigd worden. Dit is optioneel en onder begeleiding.
Bij inschrijving wordt u doorverwezen naar de website van AVBS.
Lancering Green Cities zakboek
Het seminarie kadert in de lancering van het ‘Green Cities’-zakboek. Dit zakboek focust op 5 grote pijlers voor duurzame vergroening (Economie, Biodiversiteit, Sociale Cohesie, Welzijn en Klimaat) en reikt technische principes rond duurzame integratie van groen aan. Elke deelnemer krijgt een gratis exemplaar mee naar huis.
Programma
8u30-9u00
Verwelkoming en introductie ‘Green cities’-zakboek
9u00-9u45
Onderwerp: Stedelijk groen, een silver-bullet oplossing voor meer leefbare steden?
Antropogene klimaatverandering is onlosmakelijk verbonden met verstedelijking: steden zijn enerzijds de motor van deze verandering, maar zijn tegelijkertijd ook de hot-spots waar de impact het meest voelbaar is. Deze lezing licht de relatie tussen steden en klimaatverandering toe, en gaat dieper in op de rol die groen (en water) kunnen spelen als adaptatie en mitigatie strategie.
MATTHIAS DEMUZERE, Onderzoeker stedelijk klimaat (Ruhr Universiteit Bochum), managing founder B-Kode (www.b-kode.be)
9u45-10u30
Onderwerp: De juiste boom op de juiste plek voor ieders welzijn
De juiste boom op de juiste plek is essentieel om onze steden leefbaar te maken. Deze lezing gaat in op de diensten die bomen vervullen en de keuzecriteria. Bomen laten immers plekken werken, er beter uitzien en ons beter voelen.
MARTIN HERMY, Em professor in Nature conservation & Urban green, Dept Earth & Environmental Sciences KU Leuven
10u30-10u45
Pauze
10u45-11u30
Onderwerp: Groene steden in de praktijk
Tijdens deze presentatie wordt dieper ingegaan op een aantal praktische aspecten bij de aanleg van kwalitatieve groenzones, zoals een aantal ontwerpprincipes die biodiversiteit en ander baten maximaliseren, gebruik van de juiste technieken en het belang van plantkeuze.
SANDY ADRIAENSSENS, Landscape & Gardening coordinator Proefcentrum voor Sierteelt (PCS)
11u30-12u00
Onderwerp: Maaseikplein - Fruitgaard XL.
Een aangename verkoelende groene oase te midden van het historisch centrum, oude en nieuwe elementen, jong en oud, het goddelijke en het duivelse, de rust en het speelse komen op deze unieke plek tezamen. Je krijgt er een paradijselijk vrijheidsgevoel als je tussen de wolken springt, schaapjes telt, alleen of met vrienden een kopje koffie drinkt ( terwijl de kinderen spelen). Al dromend doe je subtiele ontdekkingen over de mystieke plek en de relatie met het ‘Lam Gods’. Kortom alle zintuigen komen hier aan bod: ruiken, proeven, zien, horen, bewegen en het mystieke.
MAARTEN KAPTEIN, Landschapsarchitect Groendienst stad Gent
12u00-12u30
Spreker nog te bevestigen
12u30-13u30
Lunch- en netwerkmoment
13u30-15u30
Optioneel: Praktijkgedeelte met bezichtiging van proefprojecten op de site van het Proefcentrum voor Sierteelt:
- Wonderwalls: de toepassing van gevelgroen ondersteunen
- Meer biodiversiteit in wadi’s
- Groenblijvende vormheesters als vaste structuurvorm
- Bijentuin: demonstratie bijenvriendelijke beplanting
- Rondleiding bomencollectie PCS met focus klimaatbomen
Opgelet:
Maximum 200 personen kunnen zich inschrijven voor dit seminarie. Wees er dus snel bij! Dit is een fysiek en exclusief seminarie. Onder voorbehoud van de maatregelen rond COVID-19 kan het zijn dat het aantal fysiek aanwezige deelnemers beperkt wordt. De volgorde van inschrijvingen blijft in dat geval aangehouden.
Is het seminarie volzet? Geen paniek, het seminarie wordt live gestreamd voor zij die geen plaats meer hebben.
Het seminarie is gratis. Toch vragen wij een vergoeding van €20 voor inschrijvers die niet komen opdagen en dit tevens niet op voorhand laten weten. Indien u door omstandigheden niet aanwezig kan zijn, gelieve dit te melden via info@avbs.be.
Parkeergelegenheid is voorzien op het PCS. Meer over de bereikbaarheid.
Praktische informatie
Proefcentrum voor Sierteelt (PCS), Schaessestraat 18, 9070 Destelbergen (pcsierteelt.be)