arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Projecten

De Vereniging voor Openbaar Groen organiseert jaarlijks de wedstrijd Openbaargroen-awards. Heel wat Vlaamse steden en gemeenten dienen hier hun nieuwste realisaties in:

Sint-Gillis-Waas - Speelplaats De Zandloper

Sint-Gillis-Waas | Speelplaats school De Zandloper

Gemeentelijke basisschool De Zandloper transformeerde de verharde speelplaats om tot een natuurlijke speelomgeving met diverse groene zones en speelelementen.

Lint - Statiestraat

Lint | Statiestraat

De directe omgeving van de school Mater Christi heeft een heropwaardering gekregen, met name de Statiestraat en Torfsstraat. Het project begon met de heraanleg van het fiets- en voetpad, waardoor kinderen en ouders nu op een veilige en aangename manier de school kunnen bereiken.

Heusden-Zolder - Groen hart zolder

Heusden-Zolder | Groen hart Zolder

Het groenproject omvat de site rond het cultuurcentrum het Woutershof, basisschool Beekbeemden en de gemeentelijke sporthal. Deze omgeving onderging een duurzame herbestemming. 

Antwerpen - Park Groot Schijn

Antwerpen | Park Groot Schijn

Park Groot Schijn is een park van meer dan 80 hectare groot gelegen in het district Deurne.

Landen - Park Rufferdinge

Landen | Park Rufferdinge

In Landen ligt het centraal gelegen park Rufferdinge. Er is een belevingscentrum en een graanwatermolen met heel wat historische waarde.

Denderleeuw - Heraanleg spoorwegberm Guido Gezellestraat

Denderleeuw | Heraanleg spoorwegberm

De Guido Gezellestraat is een belangrijke toegangsweg van Denderleeuw. De oude beplanting op de spoorwegberm bestond uit coniferen en wilde begroeiing die nauwelijks te onderhouden viel. 

Roeselare - Sint-Jozef breekt uit

Roeselare | Sint-Jozef breekt uit

De stad Roeselare heeft de omgeving rond de Sint-Jozefkerk heringericht om een nieuwe groene ontmoetingsruimte te creëren. 

Schilde - Natuurlijke begraafplek

Schilde | Natuurlijke begraafplek

Natuurbegraafplaatsen worden steeds populairder. Daarom wou het bestuur, naast de reeds bestaande mogelijkheden van begraven, een extra optie creëren door een deel van de begraafplaats, dat recent werd ontgraven, in te richten als natuurbegraafplaats ofwel een natuurlijk uitziende begraafplek.

Vilvoorde - Bloementuin rondom de kerk O.L.V. Hoop

Vilvoorde | Bloementuin rondom de Kerk O.L.V. Hoop

Deze nieuwe bloementuin werd ontworpen met het oog op meerdere gebruiksdoelen. Hierbij is er extra aandacht besteed aan de biodiversiteit en klimaatadaptatie, maar ook het religieuze karakter van de locatie is in de plantkeuze terug te vinden.

Herinrichting en gedeeltelijke ontharding voor Bankbeekstraat in Wevelgem

Wevelgem | Begraafplaats

De Bankbeekstraat nabij de begraafplaats van Gullegem werd heringericht en gedeeltelijk onthard. Na de heraanleg werd de Bankbeekstraat naast een eenrichtingsstraat ook een fietsstraat. 

Wilgenplein in Vilvoorde

Vilvoorde | Wilgenplein

In Vilvoorde werd het Wilgenpark als ecologisch buurtgroen aangelegd. Er werd een groot deel onthard. 

Dorpsplein in Landen

Landen | Onthardingsproject dorpsplein

In de deelgemeente Laar staat een kapel die aan alle zijden was omsloten door wegen, waardoor de directe omgeving sterk verhard was. De gemeente Landen besloot om aan één zijde van de kapel de weg op te breken om zodoende ruimte te maken voor een nieuwe groenzone.

Ontharding van de Pastoor Eeckelaerslaan in Leuven

Leuven | Pastoor Eeckelaerslaan

Leuven heeft de ambitie om een klimaatneutrale stad te worden. Er werd een roadmap opgesteld om dit doel te behalen tegen 2050, maar aangezien de stad werd geselecteerd door de Europese Commissie voor de missie '100 Climate-Neutral and Smart Cities by 2030' werd de ambitie verhoogd en zal de roadmap versneld worden uitgevoerd. 

Landschapspark 't Hoge water in Torhout

Torhout | 't Hoge water

Het idee voor een landschapspark ontstond uit de brede visie die de stadskernvernieuwing voor de stad Torhout met zich meebrengt. 

Gravendreef in Beveren

Beveren | Gravendreef

Het fietspad van de Gravendreef was dringend aan vernieuwing toe. De Groendienst heeft samen meteen studiebureau, technische dienst wegen en dienst mobiliteit een ontwerp uitgewerkt. 

Menapiërspark Nieuwkerken-Waas in Sint-Niklaas

Sint-Niklaas | Menapiërspark Nieuwkerken-Waas

Binnen het RUP Wallenhofwijk werd er voorzien om een park aan te leggen in deelgemeente Nieuwkerken-Waas. 

Steenovenstraat in Beringen

Beringen | Steenovenstraat

Een groene ader kan onder andere worden verkregen door de bestaande wegbermen te vergroenen. Door de berm op een natuurlijke wijze te beheren zorg je voor een waardevol groenelement, verhoog je de biodiversiteit en het waterbergend vermogen. 

Landschapspark de Stationsput in Ichtegem

Ichtegem | Landschapspark de Stationsput

De groene as 'Groene 62' is een voormalig stoomspoorwegtracé dat zich uitstrekt van Torhout naar Oostende. De aanwezige vijver werd gegraven om stoomtreinen van Torhout naar Oostende van water te voorzien. 

Speelnatuur Chiro Joeki in Deerlijk

Deerlijk | Speelnatuur Chiro Joeki

Het vroegere speelterrein aan de Chiro was een monotoon intensief gemaaide grasvlakte. Op verschillende plaatsen op het terrein werden wadi's aangelegd. 

De Houtbriel in Sint-Niklaas

Sint-Niklaas | Houtbriel

De Houtbriel, een zijstraat van de Grote Markt, werd in het verleden aangelegd met zeer veel verharding. 

Ontharding voortuinen Koningswijk in Deerlijk

Deerlijk | Ontharding voortuinen Koningswijk

De koningswijk is een typische Vlaamse wijk, gebouwd een 40-tal jaren geleden. Gezien de leeftijd was het ondertussen nodig om paden en het groen te vernieuwen.