arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Skip to main content

Kortrijk / Feest in de internationale rozentuin ’t Hooghe

Kortrijk / Feest in de internationale rozentuin ’t Hooghe

De laatste jaren kent de Internationale rozentuin van Kasteel ’t Hooghe te Kortrijk een  gedaanteverandering. De renovatiewerken aan het kasteelgebouw zijn beëindigd en ook de omgevingswerken rond het kasteel werden nu afgerond. Na de rozenkeuring door een internationale jury op 28 juni is er opnieuw een Rozenfeest voorzien op zondag 30 juni.

De Vlaamse proeftuin voor nieuwe rozen is sedert 1959 gesitueerd in de gerenoveerde tuinen van Kasteel ’t Hooghe. Deze rozentuin wordt gepatroneerd door het West-Vlaamse onderzoekcentrum INAGRO. Het kasteel, dat dateert van het einde van de 19de eeuw, werd door het provinciebestuur intern en extern volledig gerenoveerd. Ook de omgeving van het kasteelgebouw werd aangepakt op basis van een ontwerp van landschapsarchitect Geert Bossaert. Daarbij werd de parking  langs de Doorniksesteenweg gerenoveerd evenals de toegang via de Pypestraat. De rozentuinen worden zo subtiel geïntegreerd in de totaliteit van het landschappelijke park van kasteel ’t Hooghe. 

 

Rozenfeest

Om de 2 jaar wordt een rozenfeest georganiseerd in het kasteelpark, dit jaar op zondag 30 juni . Tijdens het Rozenfeest staat de tuin in volle bloei en kan je een zeer groot assortiment rozen bewonderen die geplant staan in combinaties met vaste planten, heesters en bomen. De toegang tot dit tuinevent is gratis en is gekoppeld aan de actie Open tuinen van de Landelijke gilden BB. Van 10.00 -17.00 uur kan je in de kasteeltuinen de geuren en de smaken van rozen ervaren. Op het feestprogramma demonstraties en workshops bloemschikken en het maken van ecologische kaarsen en ambachtelijke zepen.

 

Rozenkeuring

Bijna 100 nieuwigheden uit een vijftal landen worden dit jaar gekeurd in 2 reeksen, namelijk een groep met rozen in een testperiode die nog niet commercieel vrijgegeven zijn. De tweede groep omvat rozen die al een vijftal jaren in de handel beschikbaar zijn. Een permanente jury keurt gedurende twee jaar de nieuwe rozen. Een internationale groep van groendeskundigen doet de eindjurering op 28 juni 2019. De deelnemende rozen worden beoordeeld door de juryleden op hun geschiktheid om probleemloos te groeien in Vlaanderen. De belangrijkste selectiecriteria zijn groeikracht, decoratieve waarde, ziekteresistentie, bloei en geur. Uiteindelijk wordt de gouden Roos Kortrijk geselecteerd.

Het stadsbestuur organiseert vanaf 30 juni 2019 ook een wedstrijd waarbij het publiek de mooiste rozen kan uitkiezen. De prijsuitreiking is voorzien in het najaar 2019. 

www.rozentuinkortrijk.be

Meer info op deze website

Practical information

28/06/2019 - 30/05/2019

Kasteel 't Hooghe, Doorniksesteenweg, Kortrijk

Route description
Algemeen publiek, Kwekers, Tuin- en landschapsarchitecten, Tuinaannemers
gratis
Meer info op deze website