Skip to main content

Waarom openbaar groen?

Gezond, gelukkig, veilig: daarom openbaar groen

Kunnen we leven in een stad en gemeente zonder groen? Ja. Maar is onze omgeving dan leefbaar? Nee.

Groen maakt ons gezonder, gelukkiger, veiliger en brengt ons dichter bij elkaar. Daarom, en om nog veel meer redenen, is groen belangrijk voor ons. Een stad of gemeente bestaat voor een groot gedeelte uit gebouwen en infrastructuur.

De kleuren rood en grijs primeren. Dus is het belangrijk dat we met andere elementen zoals water en beplanting hiermee een evenwicht vormen. Met meer blauw en meer groen, dus.

Laanbeplanting in de Dijleweg in Bonheiden

Samen gezonder

Groen geneest ons ook letterlijk: wie van op zijn ziekbed uitkijkt op groen, herstelt vlugger. Groen is goed voor onze gezondheid en ons gemoed.

Beplanting is cruciaal voor ons stadsklimaat: planten en bomen leveren zuurstof en halen CO2 en luchtvervuiling zoals fijn stof weg. Ze koelen ons af in de zomer, verbeteren de luchtvochtigheid en kunnen geluid dempen. Met bodembedekkers blijft de bodem vochtig en laten we regenwater trager naar het riool stromen. Onze waterberging heeft daardoor een minder hoge piekcapaciteit nodig.

En natuurlijk hebben planten ecologische waarde: als voedselbron en leefgebied voor dieren zoals insecten, vogels en egels beleven we via groen de natuur en de seizoenen. In onze straten en op onze pleinen.

Grote Markt in Turnhout

Gelukkiger, rustiger, optimistischer

Groen geneest ons ook letterlijk: wie van op zijn ziekbed uitkijkt op groen, herstelt vlugger. Groen is goed voor onze gezondheid en ons gemoed.

Beplanting is cruciaal voor ons stadsklimaat: planten en bomen leveren zuurstof en halen CO2 en luchtvervuiling zoals fijn stof weg. Ze koelen ons af in de zomer, verbeteren de luchtvochtigheid en kunnen geluid dempen. Met bodembedekkers blijft de bodem vochtig en laten we regenwater trager naar het riool stromen. Onze waterberging heeft daardoor een minder hoge piekcapaciteit nodig. En natuurlijk hebben planten ecologische waarde: als voedselbron en leefgebied voor dieren zoals insecten, vogels en egels beleven we via groen de natuur en de seizoenen. In onze straten en op onze pleinen.

Dichter bij elkaar

Wanneer we buurten renoveren en wijken herstructureren, kan mooi openbaar groen ons sociaal sterker binden. Het brengt letterlijk mensen dichter bij elkaar. Al van bij de plannen kan de gemeente haar bewoners betrekken bij wat er staat te gebeuren in hun buurt.

Maar ook op korte termijn is mooi aangelegd groen ideaal om verloedering tegen te gaan. Een verloren grijs plein kan een heerlijk parkje worden waar buren graag een praatje met elkaar maken. Gezellig zonnen, een boek lezen, dollen met de hond. In het park organiseren we met vrienden een lekkere barbecue.

Woonzorgcentrum Zonnestraal in Lint

Veiliger en meer op ons gemak

Uit internationaal onderzoek blijkt dat vandalisme, vervuiling, verloedering, agressie en kleine criminaliteit minder voorkomt in groene wijken.

Openbaar groen geeft kinderen en volwassenen ruimte voor recreatie. Dat kan door te kijken naar groen. Maar we kunnen groen ook beleven, door dieren te zien, bloemen te plukken, bomen te beklimmen en de seizoenen te ervaren.

Hogere economische waarde

Openbaar groen heeft ook een positieve invloed op huizenprijzen, het waardeert wijken op en zorgt voor een beter vestigingsklimaat voor bedrijven.

Het heeft ook een belangrijke architectonische en historische waarde omdat we met planten gebouwen, monumenten en infrastructuur extra in de kijker kunnen zetten, of juist mooier kunnen maken. Met planten kunnen we ook onkruid bestrijden, waardoor we de onderhoudskosten drukken. Omdat we ons dankzij beter buurtgroen beter en gezonder voelen, vermindert dit aantoonbaar de kosten voor de gezondheidszorg.

Niet helemaal zeker? Een kweker of tuinaannemer weet raad en helpt u bij een plantkeuze gesnoeid op maat van uw project. Onderhoudsvriendelijk en met een optimale levensduur.