arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

35 hectare nieuw bos dicht bij Gent

5 min. leestijd
35 hectare nieuw bos dicht bij Gent

Deze winter plant de VLM 35 hectare bos aan in de Vinderhoutse Bossen. Via landinrichting komt er, gespreid over meerdere jaren, in totaal 155 hectare extra bos bij in deze Gentse groenpool. Er is voor de ontwikkeling van de hele groenpool 13,5 miljoen euro voorzien.

De Vinderhoutse Bossen vormen een van de vijf groenpolen rond Gent. Ze geven de stad en haar bewoners de nodige ruimte, rust en zuurstof. Omdat we steeds meer beseffen dat groengebieden bij onze steden van levensbelang zijn, wordt er met man en macht gewerkt aan de ontwikkeling van deze groene longen. De uitbouw van de groenpool Vinderhoutse Bossen werd al in 1997 vastgelegd in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen. De oude kern van meer dan 70 hectare is al bos sinds 1770: een nat moerasbos dat Europees beschermd is.

Tussen 2000 en 2010 zorgde VLM hier voor 23 hectare bosuitbreiding en 6,7 hectare extra natuur. Dat was in de Groene Velden: een deel van de Vinderhoutse Bossen met een parkzone, bossen, een boomgaard, een grote vijver en weilandjes. De ambitie nu is veel groter. Via het inrichtingsplan Vinderhoutse Bossen wil VLM 155 hectare bebossen.

Al van bij de start van het inrichtingsproject in 2011 was duidelijk dat het een werk van lange adem zou worden. Want als we gronden bebossen, moeten we ze eerst in eigendom hebben. Maar in de zone die we op het oog hadden, zijn landbouwers actief, en sommigen waren nog jong. De VLM koos voor een aanpak die garandeerde dat ze tot aan hun pensioen konden blijven boeren.

Enerzijds doen we dat door via de grondenbank ruilgronden te zoeken en aan te bieden, zodat de landbouwers naar percelen buiten de Vinderhoutse Bossen kunnen uitwijken. “Het is niet eenvoudig om die puzzel te leggen. Landbouwers hebben graag grote blokken grond. Die zijn makkelijk voor hen om te bewerken, maar moeilijk voor ons om aan te kopen” zegt projectleider Toon Van Coillie. Anderzijds faseren we de bebossing. “We kiezen er expliciet voor om aan bosuitbreiding te doen met respect voor leefbare landbouwbedrijven. Dat is ook zo afgesproken met de landbouwsector” zegt Toon. “De realisatie van zo’n groot bosgebied heeft nu eenmaal een zware impact op de landbouw. Door de aankoop van gronden te spreiden in de tijd, milderen we die impact. De laatste 10 hectare beplanten we dus pas in 2045.”

Groen netwerk

Binnenkort breidt deze Gentse groene long flink uit. Dit najaar start VLM met aanplantingen van bomen en struiken op een totale oppervlakte van 35 hectare. Niet minder dan 68.000 stuks plantgoed gaan in de grond. Er komt ook een publieke plantactie. Na de winter zal de groenpool al 85 hectare nieuw bos hebben.

Er komt ook een betere toegang naar de groenpool, via drie portalen waar je (nu al) je bezoek kan starten: het landgoed de Campagne in Drongen-Luchteren, het landgoed Leeuwenhof in Mariakerke, en het Domein Claeys-Boúúaert in Mariakerke. Deze zomer zijn de terreinwerken aan het Leeuwenhof gestart. Er komt o.a. een picknickzone en natte natuur, extra fietsenstallingen en de parking wordt heringericht.

De ontwikkeling van de Vinderhoutse Bossen is een samenwerking van een hele resem partners die behoorlijke sommen investeren. De Vlaamse overheid, de provincie Oost-Vlaanderen, de stad Gent en de gemeente Lievegem voorzien samen in een bedrag  van ongeveer 13,5 miljoen euro. De stad Gent ontwikkelt de toegangszone De Campagne, waar ook een schoolhoeve actief is. De werken daarvoor gaan in 2022 van start. Natuurpunt deed enkele jaren geleden een stevige duit in het zakje door de oude boskern, goed voor 35 hectare, aan te kopen en open te stellen voor het publiek. Natuur en Bos en Natuurpunt zijn de grootste beheerders van het nieuwe bos en de oude boskern.

Je vindt hier alle praktische info over de Vinderhoutse Bossen

Gerelateerde artikels