arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Antwerpen richt Stadsgroenfonds op

2 min. leestijd
Woontorens op het Eilandje in Antwerpen © DimiTalen / Wikimedia Common

Projectontwikkelaars of vastgoedeigenaars gaan in de toekomst via een stadsvergroeningsfonds mee moeten investeren in de aanleg van extra groen in de stad Antwerpen. Het schepencollege keurde de verordening hierover goed.

De nieuwe verordening inzake stedenbouwkundige lasten maakt deel uit van de recent goedgekeurde nieuwe bouwcode. Een stedenbouwkundige last is een kost die de stad oplegt aan projectontwikkelaars of vastgoedeigenaars. Die inkomsten gebruikt de stad om de aanleg van infrastructuur en openbare voorzieningen te bekostigen, zoals speelpleinen, verlichting, straten, scholen of buurtparken.

Om meer stadsgroen te kunnen aanleggen werd het stadsgroenfonds opgericht. Deze verordening heeft betrekking op woonprojecten van meer dan tien zelfstandige woningen of zestig kamers die minder dan de vereiste groene ruimte op eigen terrein voorzien. Deze specifieke last komt dan in het stadsgroenfonds dat dient om publiek toegankelijk groen aan te kopen of aan te leggen.

Antwerpen verwacht tegen 2030 een bevolkingsgroei van 30.000 tot 40.000 extra inwoners en omdat de oppervlakte in de stad schaars is, komt er meer hoogbouw. Zo blijft er voldoende ruimte beschikbaar voor meer bomen, parken en speelgelegenheid. Bouwheren leveren hiervoor een faire bijdrage aan het stadsgroenfonds, dat ingezet kan worden voor ontharding, vergroening en aankoop van bouwpercelen die onbebouwd kunnen blijven om er parken van te maken.

Aanvragen voor een omgevingsvergunning voor sociale woningen en voor budgetwoningen worden vrijgesteld, met uitzondering van de lasten die verbonden zijn aan het stadsgroenfonds. Een aantal bepalingen laat afwijkingen van de regels toe bij bijvoorbeeld de afbraak van gebouwen met een belangrijke saneringskost of de renovatie van beschermd erfgoed.

 

Bron foto: Woontorens op het Eilandje in Antwerpen. Voortaan moeten projectontwikkelaars mee investeren in stadsgroen. © DimiTalen / Wikimedia Commons

Gerelateerde artikels