arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

België wint European Green Cities Award

2 min. leestijd

In de voorbije jaren heeft Beringen zich van een industriële mijnstad ontpopt tot een groene parel. Hectaren industrieel erfgoed kregen in een toeristisch recreatieproject een nieuwe bestemming. De indeling van de buitenruimte en het gebruik van groen werken als bindmiddel voor een evenwichtige combinatie van stedelijke functies zoals wonen, werken en winkelen.

De prijsuitreiking verliep online. Leon Smet, Secretaris van De Groene Stad Nederland zal deze prijs overmaken aan de stad Beringen in België.
De prijsuitreiking verliep online. Leon Smet, Secretaris van De Groene Stad Nederland zal deze prijs overmaken aan de stad Beringen in België.

Zo heeft Beringen een stad gecreëerd die klaar is voor de toekomst. Een stad waarin de groene buitenruimte zorgt voor een gezonde woonomgeving, populair winkelvastgoed, recreatie, klimaatadaptatie en andere belangrijke waarden. De manier waarop Beringen dit heeft gerealiseerd, is een voorbeeld voor Europa, wat meteen de reden is waarom de jury dit project tot winnaar heeft uitgeroepen.

De prijsuitreiking vond plaats tijdens een meeting over de geslaagde toepassing van groene ruimte in de stedelijke omgeving. Door de pandemie was het evenement voor de kijkers online te volgen.

Avonturenberg als onderdeel van de Mijnsite
Avonturenberg als onderdeel van de Mijnsite

6 landen namen deel

Het Mijnsiteproject van Beringen nam het in de internationale finale op tegen vijf projecten uit vijf andere landen:

 

Aan de internationale wedstrijd gingen nationale wedstrijden in de verschillende landen vooraf.

Bekijk hier het voorstellingsfilmpje het Mijnsiteproject van de stad Beringen

Internationale jury

De voorzitter van de jury is de heer Jan-Dieter Bruns uit Duitsland (voorzitter van de European Nurserystock Association ENA). De jury bestaat verder uit:

  • De heer Rudi Geerardyn (landschapsarchitect), adjunct-directeur VVOG, België
  • Kirsten Lund-andersen (landschapsarchitect), stadstuinier in de gemeente Aalborg, en voorzitster van Park- og Naturforvalterne in Denemarken
  • Velyana Naidenova (landschapsarchitect), bestuursvoorzitster – Unie van Landschapsarchitecten in Bulgarije (ULAB)
  • Catherine Muller (groenaannemer) Bestuurslid van VAL’HOR in Frankrijk
  • De heer Tom Bosschaert (ingenieur/architect), Except Integrated Sustainability in Nederland
  • De heer Yasin Otuzoglu (landschapsarchitect), vertegenwoordiger van ELCA
  • Diana Culescu (landschapsarchitect), vertegenwoordigster van IFLA Europa
Vergroende parking van de Mijnsite
Vergroende parking van de Mijnsite

Green cities for a sustainable Europe

De prijs is een initiatief van Green Cities for a Sustainable Europe. Dit is een platform dat innovatieve ideeën, kennis op basis van wetenschappelijk onderzoek en technische achtergrond biedt om vergroening van openbare ruimten te bevorderen. De activiteiten van dit platform gaan uit van bepaalde thema’s: gezondheid, klimaat, economie, biodiversiteit en sociale cohesie. Meer informatie over het platform en over de projecten vindt u op www.thegreencity.eu.

Gerelateerde artikels