arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Bezoek Wijkpark De Porre in Gent

2 min. leestijd
Bezoek Wijkpark De Porre in Gent

Oorspronkelijk een spinnerij en weverij, nu een residentiële wijk inclusief park, sportterrein, speelvijver, buurtcentrum en basisschool. De industriële bedrijvigheid in De Porre eindigde in 1980 en werd in 2014 omgetoverd tot een site voor dagelijkse activiteiten.

Ernest De Porre richtte in 1907 de katoenweverij op, waarna twintig jaar later de spinnerij volgde. Delen van het oorspronkelijke fabriekscomplex werden hersteld, wat resulteerde in een prachtige architecturale integratie in het omliggende landschap en gebouwen. Aan de muren zijn nog steeds getuigenissen te lezen van Gentenaars die er ooit werkten. Zo werd ook de menselijke geschiedenis behouden.

De architecten Van Driessche en landschapsarchitect buro voor vrije ruimte bewaarden de gietijzeren zuilen en vakwerkliggers waarop de fabriek steunde.  Daarnaast vormt het originele, loodrechte patroon van de plattegrond van de oude textielfabriek een historische basis voor het huidige park. Hier brachten de architecten kleine insnijdingen in de muur aan, waardoor het zonlicht gericht het park binnenkomt. De betonnen, unieke koeltoren staat ook nog overeind. Tenslotte kregen de stoftoren en stoomturbine een glazen stolp.

Verschillende functies gaan in dialoog met elkaar op een oppervlakte van 10.000 vierkante meter: wonen, ontspannen, werken, leren. De geschiedenis gaat in dialoog met het heden, de architectuur gaat in dialoog met het menselijke leven en haar omgeving. Wijkpark De Porre is een prachtig resultaat van architectuur in transit, waarbij de nieuwe invulling respectvol omgaat met haar verleden.

Ontdek dit project tijdens de Dag van de architectuur op zondag 17 oktober 2021.

Gerelateerde artikels