Overslaan en naar de inhoud gaan

Bomen kunnen bijdragen aan het verminderen van luchtvervuiling door industrie

5 min. leestijd
Bomen kunnen bijdragen aan het verminderen van luchtvervuiling door industrie

Extra bomen kunnen de luchtvervuiling rond fabrieken met 27% terugdringen, stellen onderzoekers van de Ohio State University. Ze hebben in kaart gebracht hoeveel bomen kunnen bijdragen bij het bestrijden van luchtvervuiling.

De onderzoekers keken specifiek naar zwaveldioxide, stikstofoxiden en fijnstof. Ze publiceerden over hun bevindingen in het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Science & Technology.
Voor 3100 counties van de Verenigde Staten rekenden ze uit hoeveel vervuiling fabrieken veroorzaakten, en hoeveel capaciteit het lokale groen had om het op te nemen. Een negatief saldo betekende te veel vervuiling, waarop de onderzoekers berekenden hoeveel extra bomen een county zou moeten planten om de vervuiling tegen te gaan. Ze berekenden ook hoeveel die bomen zouden kosten en vergeleken dit met de kosten van bekende technieken om uitstoot af te vangen.
In 75% van de gebieden blijkt extra bomen planten goedkoper dan het zoeken naar een technologische oplossing, concluderen de Amerikaanse wetenschappers. De extra natuur zou 27% minder vervuiling opleveren dan nu het geval is in de counties. Daarnaast heeft extra natuur andere voordelen, zoals meer biodiversiteit en meer recreatiemogelijkheden voor de bevolking.

bron: groeneruimte.nl

Gerelateerde artikels