arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Bomenlaan van het jaar 2022

2 min. leestijd
Bomenlaan van het jaar 2022

Terwijl bomen langsheen de wegen in ons land nog vaak worden mismeesterd, heeft de Federatie voor Milieu en Natuurbehoud Duitsland (BUND) ter gelegenheid van de "Dag van de Bomenlaan" op 20 oktober de "Laan van het Jaar 2022" verkozen uit zo'n 200 inzendingen in een landelijke fotowedstrijd.

De Laan van het Jaar 2022 is het beeld ‘Essenlaan in de late zomer’ van fotograaf Karsten Kriedemann. De foto vestigt volgens de jury de aandacht op het verdwijnen van de essen.  Deze prachtige bijzonder waardevolle inheemse bomen worden bedreigd door de essensterfte en zijn daarom helaas nauwelijks meer geplant. “De foto laat op voorbeeldige wijze zien dat lanen in een landschap dat gekenmerkt door grote agrarische gebieden, bijzonder indrukwekkende en belangrijke landschapselementen zijn . Ze maken ook deel uit van ons cultureel erfgoed en inspireren zowel inwoners als toeristen."

De foto "Lentewandeling" van Mario Hildebrandt behaalde de tweede plaats. De laan ligt in Osterwieck in de buurt van de Bismarcktoren in Saksen-Anhalt. Volgens de jury nodigt deze laan uit tot wandelen en geeft ze een gevoel van veiligheid. Het dichte bladerdak van de paardenkastanjes zorgt in de eerste warme lentedagen voor verfrissende verkoeling. Schaduwrijke paden worden in de toekomst steeds belangrijker voor het microklimaat.

De derde plaats ging naar een foto van een knotwilgenlaan in Neuendorf/Putbus in Mecklenburg-Vorpommern van Bodo Noack. Volgens de jury zijn zulke wegen een traditioneel element in ons landschap. De zeer goed onderhouden knotwilgen passen harmonieus in het plaatje. Ze bieden leefgebied en voedsel voor talloze vogels en insecten, en zijn waardevolle grotbomen, vooral als ze oud zijn.”

Bon: BUND

Gerelateerde artikels