arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Brugge investeert jaarlijks 3 miljoen in groen

10 min. leestijd
Brugge investeert jaarlijks 3 miljoen in groen

Stad Brugge investeert de komende drie jaar jaarlijks 10 miljoen euro in wegenis en riolering en 3 miljoen euro in groen. Bovendien is er ook een budget voor mobiliteit, sport en speelpleinen op openbaar domein en stadsvernieuwing.

Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem zet meer dan ooit in op een groener Brugge: “Een groen openbaar domein zorgt voor een aangename sfeer en voor gelukkige mensen. Daarom trek ik de komende 3 jaar een bedrag van 9 miljoen euro uit voor investeringen in parken en publieke groene ruimtes. We investeren in volkstuinen en een ontwikkelen een actieplan boomaanplant. Bomen zijn onze paraplus en parasols en geven ons letterlijk en figuurlijk zuurstof. Mijn doel is om in de komende 3 jaar 1001 bijkomende bomen aan te planten. Verder investeren we o.a. in een geboortebos, in de heropwaardering van onze boomgaarden…  

Verder zetten we in op het vergroenen en bebloemen van de pleinen (o.a. Sint-Jansplein, Mallebergplaats, Woensdagmarkt, Kraanplein, Zilverpand, Werfplein, Achterkant Station, …), ronde punten (o.a. Albert I-laan) en lanen en straten. Een mix van eenjarigen, bloembollen en vaste planten moet ons openbaar domein fleurig maken.

De bloemen aan de brugjes over de reien waren een groot succes. “Het deed mij een plezier om zoveel Bruggelingen en toeristen te zien genieten van de bloemen aan de brugjes en de duizenden bloembollen in het voorjaar. De komende jaren zal Brugge nog meer in de bloemetjes staan. Ook de Bruggeling kan een inspanning doen om de stad te bebloemen en te vergroenen, zo was het proefproject met geveltuinen in de Hoogstraat een succes dat ik graag wil uitbreiden naar andere straten in de binnenstad en deelgemeenten.”

Het stadsbestuur benadrukt bovendien dat ook de deelgemeenten ruim aan bod komen. Ook wordt geïnvesteerd in ‘stadsvernieuwing’, denk aan de verderzetting van de groene stoeltjes in de parken, maar ook de komst van publieke drinkwaterfonteinen, slimme afvalmanden en ondergrondse afvalcontainers. 

 

Natuurbegraafplaats

De stad doet ook investeringen in de aankoop van groen. De aankoop van de site De Lijn in Assebroek is een voorbeeld en er zitten nog een aantal in de pijplijn.

“De Vesten, de mooiste tuin van de Bruggeling, krijgen een revitalisatie door het waardevolle bomenbestand aan te vullen en het plaatsen van zitmeubilair die het tot een aangename plek maakt om te verpozen. De jarige parken en domeinen worden in de bloemetjes gezet, te beginnen met het graaf Visartpark. Ook de realisatie van een natuurbegraafplaats in de Blauwe Toren staat op de planning,” licht Van Volcem toe.

Park op stationsparking

Een van de opvallendste realisaties wordt een park op de bovenverdieping van de stationsparking. Bewoners van de omliggende appartementen vragen daar al langer om en nu wordt het ook concreet. “In principe kan dat al redelijk snel gerealiseerd worden. Het deel voor het Huis van de Bruggeling zal veranderen in een park, maar de voorwaarde is wel dat er geen enkele parkeerplaats minder mag zijn. Daarom krijgt de ondergrondse uitbreiding voorrang”, schetst burgemeester Dirk De Fauw de situatie. 

 

Groene speelruimte

De komende drie jaar zal Stad Brugge ook blijven investeren in speelruimte voor kinderen en jongeren. Dat blijkt uit de investeringsplanning 2020-2022 in speelpleinen die schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem en schepen van Jeugd Mathijs Goderis voorstellen. De komende drie jaar zal er voor een bedrag van 1,4 miljoen euro worden geïnvesteerd in groene speelruimte voor alle leeftijden én voor alle deelgemeenten.

www.brugge.be

 

Gerelateerde artikels