Overslaan en naar de inhoud gaan

Brussel / Nieuwe duurzame groene schoolcampus

5 min. leestijd
Brussel / Nieuwe duurzame groene schoolcampus

De Stad Brussel bouwt een nieuwe scholencampus voor De Droomboom in Laken. De site is gelegen in een bijzondere groene omgeving, een kwaliteit die in het ontwerp wordt doorgetrokken. Het ontwerpteam vertrekt vanuit de sterkte van het landschap en proberen de nieuwbouw daar zo goed mogelijk in te integreren.

De school ligt op de hoek van de Wittouckstraat en de Laneaustraat in Laken, in de dichtbebouwde wijk tussen Pannenhuis en Bockstael, en huist vandaag deels in paviljoentjes die dateren van expo '58. Vooral op het vlak van isolatie en akoestiek scoren ze heel slecht. Ze kunnen technisch niet aangepast worden aan de normen van vandaag. Daarom werd geopteerd voor een nieuwbouw. De Stad grijpt deze werken aan om basisschool De Droomboom uit te breiden met een tienerschool en op de campus een volwaardige antenne van de Hoofdstedelijke Kunstacademie op te starten. In de toekomstige campus is er plaats voor bijna 300 extra leerlingen: de school gaat van 428 naar 720 plaatsen. De sportinfrastructuur werd zo ontworpen dat ze makkelijk opengesteld kan worden voor de buurt. Het is de bedoeling dat het gebouw zowel tijdens als na de schooluren 'leeft'. Een echte 'brede school' dus, zowel qua gebouw als werking.

Samen met het team van de Bouwmeester organiseerde de Stad in het najaar 2020 een architectuurwedstrijd. Een aantal leerkrachten en de directie van zowel de school als de academie waren aanwezig om de voorstellen mee te beoordelen. Uiteindelijk werd het team van Radar Architecten - Petillon Ceuppens architecten - Atelier Arne Deruyter aangesteld om de plannen uit te tekenen.

 

Groenstructuur

De ontwerpers vertrekken vanuit de sterkte van het landschap en proberen de nieuwbouw daar zo goed mogelijk in te integreren. Het ontwerp speelt slim met het niveauverschil op de site en houdt rekening met de woningen errond, voornamelijk rijwoningen met 2 à 3 verdiepingen. De nieuwbouw bestaat uit drie verticale volumes verbonden door een achterliggend, horizontaal volume.

De grote troef van de site is de groene ruimte met hoge bomen aan de Wittouckstraat. Die blijven in het nieuwe ontwerp bewaard. Errond komt een nieuw, groen voorplein met de schoolpoort. Dit groene voorplein vormt de link tussen de school en de buitenwereld, de ontmoetingsruimte waar ouders hun kinderen rustig kunnen afzetten en opwachten, een ruimte waar zowel de leerlingen als de buurt van kunnen profiteren. “Door een voorplein en een parkje te creëren aan de voorzijde van de school is het beeld heel groen. Een keermuur in gestapelde blokken zandsteen maakt een zachte overgang met het publieke domein. De gecreëerde parkzone kan op die manier ook voor de buurt opengesteld worden. Een robuuste groenstructuur positioneert zich tussen het (semi) publiek deel en de (private) school en vangt het niveauverschil op,” zegt Arne Deruyter.

In totaal wordt 61 procent van alle buitenruimte onthard, zodat de grond regenwater kan opvangen en laten infiltreren en er ook plaats is voor groen op de speelplaats. Op de speelplaatsen wordt spel en avontuur aangemoedigd, met veel groen en doorlaatbare materialen. “De speelplaatsen worden ingericht met organische vormen ingericht als zandbak, wadi voor de afwatering of spelelement. De speelplaats voor kleuters wordt gekenmerkt door veel aardse kleuren en materialen, speelheuvel en zandbak. De speelplaats voor lagere school is minimalistischer opgevat, ruimte om te spelen, keermuurtjes om bal tegen te shotten, e.d.”

Op een deel van het gebouw (refter) is over de volledige lengte een daktuin met meerstammige bomen voorzien. Deze zorgen voor een diffuus scherm tegenover de achterliggende bebouwing en versterkt het algemeen groen beeld voor de naaste buren. De sporthal is voor externen buiten de schooluren toegankelijk via een groene landschappelijke doorsteek. Hier is ook een verlaagde zone voorzien voor buitenklas- of sportactiviteiten. Aan de noordkant krijgt de school een polyvalente buitenruimte van meer dan 300 m², ideaal voor een buitenklas.

De nieuwbouw kost volgens de huidige raming 14,5 miljoen euro. Daarvan wordt 4 miljoen betaald door de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC). De Stad hoopt verder op 2 miljoen euro subsidies van Onderwijs Vlaanderen. Als alles goed gaat, wil de Stad eind volgend jaar starten met de werken.

Gerelateerde artikels