arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Coronamaatregelen en hoe belangrijk nabijgelegen groen is

2 min. leestijd
Coronamaatregelen en hoe belangrijk nabijgelegen groen is

Doordat iedereen in zijn kot moet blijven, herontdekken vele burgers het belang van een eigen stukje groen of van nabijgelegen openbaar groen, schrijven Miet Poppe en Lucien Verschoren van AVBS. Voornamelijk voor burgers die in grote steden wonen en voor het ophalen van een frisse neus afhankelijk zijn van de publieke ruimte, is het belangrijk dat er kwaliteitsvol groen in de nabije omgeving is.

Vanuit de bevindingen met het Europese project Green Cities en projecten zoals Green-Air (UGent, HoGent en PCS) weten we dat naast het geven van schaduw en het milderen van extreme temperaturen, bloemen en planten ook een belangrijke bijdrage leveren aan onze gezondheid. Dit doen ze onder andere door lucht te zuiveren, fijnstof op te vangen, zuurstof te leveren… Het gevaar om besmet te geraken en de noodzakelijke maatregelen tegen het coronavirus, kunnen veel stress geven en vragen een groot aanpassingsvermogen. In de huiskamer kunnen we in de eerste plaats kamerplanten de lucht helpen zuiveren en ons een gelukkiger gevoel geven. Vanuit de huiskamer of tijdens een wandeling zien we ook de planten in de tuin of in de straat. Een natuurlijke omgeving kan op verschillende manieren bijdragen aan de gezondheid van iedereen.

De Wageningen University & Research onderzoekt het optimaal inrichten en beheren van de groene ruimte om het gedrag van mensen positief te beïnvloeden. En ook Universiteit Gent zoekt uit of de aanwezigheid van planten een effect heeft op de prestaties van blokkende studenten. Twee dingen zijn alvast zeker. Enerzijds was er al voldoende bewijs dat groen, bloemen en planten goed zijn voor onze gezondheid en ons algemeen welbevinden. En anderzijds zal er nog lang nagepraat en onderzocht worden wat de impact van de coronacrisis op onze samenleving is geweest. Het feit dat zoveel mensen hun nabije omgeving herontdekt hebben, kan misschien één van de positieve gevolgen zijn voor onze sector. Laten we die met twee handen grijpen.

Bron: AVBS

Gerelateerde artikels