arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

De Bruine Kriekpeer van Klerken is de ‘Boom van het Jaar 2022’

2 min. leestijd
De Bruine Kriekpeer van Klerken is de ‘Boom van het Jaar 2022’

Met maar liefst 1565 stemmen, heeft de bruine kriekpeer van Klerken (West-Vlaanderen) deze editie van Boom van het Jaar gewonnen. Op de voet gevolgd door Limburg en Oost-Vlaanderen met respectievelijk 1159 en 1118 stemmen. De winnende boom krijgt naast de eervolle titel ‘Boom van het Jaar’, ook een opknapbeurt ter waarde van €2500 en zal België daarnaast vertegenwoordigen op de Europese tegenhanger van de wedstrijd: European Tree of the Year, die in 2023 georganiseerd zal worden.

De bruine kriekpeer heeft bijgedragen tot de identiteit van Klerken. Zo werd in dit West-Vlaamse dorp de Perelaarommegang  georganiseerd samen met een kermis, waarop de inwoners van Klerken hun ‘oestpertjes’ verkochten aan de bezoekers. De peren werden ook Laupertjes genoemd, een verwijzing naar de naam van de H. Laurentius, de patroonheilige van de kerk van Klerken. De peren zijn doorheen de geschiedenis altijd belangrijk gebleven. Zo werden er in de periode na de Eerste Wereldoorlog processies georganiseerd in het dorp ter ere van Sint-Laurentius. Later, in de jaren ‘60 en ’70, werden er Perelaarstoeten georganiseerd met een knipoog naar het verleden: de Perelaarommegang. Een verwijzing hiernaar is nog steeds te zien in een bepaalde straat in het dorp: de Perelaarommegangstraat. Recent kwam het initiatief om de traditie van perenstoeten uit het verleden nieuw leven in te blazen en deze opnieuw te organiseren.

De boom werd ingezonden door vzw Perenstoet Klerken.

Bekijk hier alle deelnemende bomen

Gerelateerde artikels