arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

De stad als nieuwe habitat voor planten en dieren

2 min. leestijd
Halsbandparkieten zijn een vertrouwde verschijning in veel Europese steden © Umang Jung Thapa / Wikimedia Commons

Steden zijn een thuis voor heel wat planten en dieren. Sommige zijn overlevers van de natuur die er was voor de stad zich ontwikkelde, andere zijn exoten die er per ongeluk zijn verzeild of die bewust zijn aangeplant in tuinen en parken. Ze vormen samen stadsnatuur, een bijzondere nieuwe mix waarin de evolutie haar werk doet. Menno Schilhuizen gaf hierover een presentatie op FTI Hasselt en schreef een boeiend artikel terwijl de KU Leuven en Onze Natuur een minidocumentaire over het onderwerp maakten. 

Mensen vormen hun omgeving zodanig om dat er ruimte ontstaat voor andere, soms exotische, plant- en diersoorten. De omgevingseigenschappen van steden beïnvloeden de natuur die er te vinden is. Door de grote hoeveelheid verkeer, grote verharde oppervlakte en door de hoge bebouwing heerst er een microklimaat dat warmer is dan buiten de stad. Bovendien kan die bebouwing sommige soorten voorzien van broedplaatsen of groeien specifieke plantensoorten op stenen muren.

Doordat plant- en diersoorten zich aanpassen aan een stedelijke leefomgeving vindt in de stad een andere natuurlijke selectie plaats, waardoor stedelijke populaties genetisch gaan verschillen van niet-stedelijke. Er zijn inmiddels honderden voorbeelden bekend van organismen die zich aan de stedelijke omgeving hebben aangepast.

Bekijk hier een video (mini-documentaire van de KU Leuven en Onze Natuur) over de stad als natuurlijk ecosysteem en lees hier het artikel 'De stad, evolutionaire snelkookpan voor urbane soorten' van evolutiebioloog Menno Schilthuizen.

 

Bron foto: Halsbandparkieten zijn een vertrouwde verschijning in veel Europese steden © Umang Jung Thapa / Wikimedia Commons

Gerelateerde artikels