arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese certificaten voor boomverzorgers

5 min. leestijd
Europese certificaten voor boomverzorgers

Bomen zijn van onschatbare waarde. Daarom verdienen ze de beste zorg. En die zorg kunnen alleen echte vakspecialisten bieden. Sinds meer dan 20 jaar wordt in de Europese boomverzorgingswereld gewerkt aan een zelfregulerend kader, waarbij de sector zelf de minimale standaarden op Europees niveau vastlegt.

23 Europese landen worden in de koepelorganisatie European Arboricultural Council (EAC) vertegenwoordigd door hun nationale boomverzorgersorganisatie. Voor België is dat de Belgian Arborist Associations, in Vlaanderen vertegenwoordigd door de vakorganisatie Bomen Beter Beheren.

Twee niveaus

Het EAC heeft een Europees certificeringssysteem opgezet op 2 niveaus: European Tree Worker (boomverzorger) en European Tree Technician (boomtechnisch raadgever). Voor beide niveaus is een curriculum en examenprotocol vastgelegd. Examens worden door certificeringscentra doorheen heel Europa afgenomen, onder supervisie van EAC.

Certificering is in België mogelijk sinds 2001 voor ETW en 2013 voor ETT. In België worden jaarlijks examens voor ETW en ETT georganiseerd door de Belgische koepelorganisatie van boomverzorgers (Belgian Arborist Associations, BAAs) met logistieke ondersteuning door Inverde.

Momenteel zijn er 168 ETW’s en 25 ETT’s gecertificeerd in Vlaanderen. Sommige daarvan hebben een eigen bedrijf, anderen werken voor een werkgever of voor de overheid. Dat betekent dat minder dan een kwart van de zelfstandige boomverzorgers momenteel gecertifieerd zijn. Bij werknemers is dat nog minder. Op de website van BAAs kunt u een lijst downloaden met alle Belgische ETW's en ETT's.

  • Het ETW-certificaat is er voor de uitvoerende boomverzorger: iemand die werken in en rond bomen uitvoert. Dat kan gaan van aan- en verplanten, snoeien, vellen en afbreken, verankeren, ... tot een basis-boomcontrole. Om het ETW certificaat te behalen moet de kandidaat slagen in drie theoretische en drie praktische examenonderdelen: een mondeling en een schriftelijk examen, een examen soortenkennis, twee praktijksimulaties en een praktische test waarbij boven in de kruin moet gesnoeid worden. Een ETW kan zich doorheen de hele boomkroon voortbewegen door middel van klimtechnieken of een hoogtewerker. Op het ETW-certificaat staat vermeld waarvoor het geldig is: 'climbing' (klimmend) en/of 'platform/MEWP' (hoogtewerker). ETW is dé standaard voor de Europese boomverzorger en wordt steeds meer een noodzakelijke vereiste bij boomwerken in overheidsopdracht. Inverde organiseert een opleiding professioneel boomverzorger in voorbereiding op het ETW-examen.
  • Het ETT-certificaat is er voor de boomverzorgingsdeskundige, die de brug maakt tussen de bomenbeheerder en de uitvoerder, de European Tree Worker. Ook de bomenbeheerder zelf kan een European Tree Technician zijn. Een ETT voert hoofdzakelijk onderzoeks-, advies- en rapporteringsopdrachten uit met betrekking tot bomen. Hij of zij is actief in de meest uiteenlopende aspecten van de boomverzorging: ontwerp en aanleg, standplaatsverbetering, boomveiligheidscontrole, boomsoortkeuze, planmatig bomenbeheer, inventarisatie, ... Ook de praktische organisatie van werkzaamheden aan bomen behoren tot zijn werkterrein: risicobeoordeling en werkbeschrijving, prijsberekening en opmaken van contracten, wetgeving, ...

Meer info

European Arboricultural Council (EAC)

Belgian Arborist Association

Bomen Beter Beheren

Inverde

 

Gerelateerde artikels