De alledaagse straat is zowel de meest gebruikte als de meest ondergewaardeerde openbare ruimte in een stad of gemeente. Het zijn plaatsen van sociale aggregatie, waar mensen van verschillende klassen, geslachten, leeftijden, etnische achtergronden en nationaliteiten samenkomen. Ze omvatten niet alleen de vertrouwde buitenruimtes die we gebruiken om ons te verplaatsen en met elkaar om te gaan, maar ook bouwblokken, inritten, binnengebieden en onbebouwde percelen, die integraal deel uitmaken van hun aard en bijdragen aan hun vitaliteit. Alledaagse straten worden fysiek en sociaal gevormd door het leven van de mensen die er wonen en dingen die er gebeuren.
De primaire focus van dit boek is een inclusieve benadering van het begrijpen en ontwerpen van alledaagse straten, met aandacht voor onder meer openbaar groen, verkeersveiligheid en verlichting. Het analyseert vele aspecten van alledaagse straten in steden over de hele wereld. Van de regelmatige rechtlijnige stadsblokken van Montreal tot de militair gereguleerde smalle steegjes van Napels, en van de veerkrachtige marktstraten van Londen tot de overvolle commerciële straten van Chennai, de straten in dit boek zijn allemaal ontworpen met een zekere mate van controle.
Everyday Streets is een palimpsest van methoden, perspectieven en aanbevelingen die samen zorgen voor een solide begrip van alledaagse straten, hun mate van inclusiviteit en in welke mate ze inclusiever zouden kunnen zijn.
Everyday Streets: Inclusive Approaches to Understanding and Designing Streets is relevant leesvoer voor een divers publiek van stedenbouwkundigen, wetenschappers en studenten sociologie, stedelijke studies en planologie. Het verrijkt deze vakgebieden door het belang van de straat als complexe en veelzijdige analytische categorie te benadrukken. Het levert zowel levendige beelden van de vele aspecten van straatbeleving als praktische planningsinstrumenten, die het belang van diversiteit in termen van gebruik, ruimtes en toegankelijkheid onderstrepen. Tot slot brengt het de connectie naar voren tussen stedelijk ontwerp en het concept van het alledaagse en stelt het innovatieve methoden voor om dit vast te leggen en te begrijpen, waarbij het de lezers eraan herinnert dat de straat eigendom is van en gecreëerd wordt door en voor alledaagse gebruikers.
Het Engelstalige boek van Agustina Martire, Birgit Hausleitner, and Jane Clossick is gratis te downloaden: Everyday Streets – UCL Press
Bron foto: cover Everyday Streets © UCL Press