arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Floraliën / Stad Gent zet de bloemetjes buiten én binnen

5 min. leestijd
Floraliën / Stad Gent zet de bloemetjes buiten én binnen

Van vrijdag 29 april tot en met zondag 8 mei hult Gent zich in een bloemendeken tijdens de 36e editie van de Floraliën. Op Floraliën Gent krijg je de laatste ontwikkelingen te zien op gebied van trends, duurzaamheid, onderzoek & innovatie. Het thema van deze editie van de Floraliën Gent is “Mijn Paradijs, een Wereldse tuin”. Ook in de stad zelf kan je volop dit florale festival verder beleven en proeven.

Vanaf 1 april t.e.m. zondag 8 mei ontkiemen de Floraliën al bij verschillende Gentse restaurants. Ze pakken elk uit met hun eigen Floraliën menu en gebruiken zoveel mogelijk  lokale producten die voor de gelegenheid worden ontwikkeld. Wanneer je bij een van de deelnemende restaurants langsgaat, krijg je in ruil een kortingscode voor de Floraliën. Heb je al een ticket? Dan legt de zaak je extra in de watten met een bijkomende florale degustatie.

Verder is er een floraal degustatie-parcours dat bezoekers van vrijdag 29 april t.e.m. zondag 8 mei op culinair sleeptouw neemt doorheen de stad. Alle deelnemende zaken zullen herkenbaar zijn aan een florale raamtekening in het Floraliën thema van 2022: “Mijn Paradijs, mijn wereldse tuin”. Patissiers, chocolatiers, ijsmakers, tot zelfs bierbrouwers gingen, getriggerd door de Floraliën, aan de slag om unieke creaties tot stand te brengen die je in de stad kan proeven. Op vertoon van een toegangsticket van de expo is dit bij de meeste zaken zelfs gratis of krijg je korting. Ontdek hier wat Julie’s House, Joost Arijs, Chocolaterie Vandenbouhede, Yuzu, Crèmerie Gerard, Ijsmaker Ijsster en Dok Brewing Company in petto hebben.

Het majestueuze stadspaleis van de adellijke familie d’Hane Steenhuyse in de Veldstraat wordt in samenwerking met Historische Huizen Gent, van 29 april t/m 8 mei, omgetoverd tot een waar bloemenparadijs. De trappenhal en omliggende vertrekken worden voor de gelegenheid ingekleed door bloemen-decorateur en sfeermaker Frederiek Van Pamel en door Gentse floristen en telers. Een uniek (en gratis) bloemenspektakel voor jong en oud.

'Floraliën in het Huis van Alijn'

Tijdens Floraliën 2022 slagen de Gentse handelaars Blommm en Little Green Storiesde handen in elkaar met het Huis van Alijn voor de tijdelijke installatie 'Floraliën in het Huis van Alijn'. Samen zorgen ze er voor dat echte bloemen en planten hun intrede maken in het museum. Zo kan je in elke museumkamer het hoe en waarom over de symboliek achter bloemen en planten in ons dagelijks leven ontdekken. Op belangrijke momenten in ons leven zijn ze namelijk altijd van de partij, soms onopvallend of juist heel prominent.

Ode aan de Vlaamse horticultuur

Het Provinciehuis in de Gouvernementstraat brengt een Ode aan de Vlaamse horticultuur met een gratis tentoonstelling. In de tentoonstelling wordt een rijk geïllustreerd beeld geschetst van hoe Gent (en met uitbreiding Vlaanderen) uitgroeide tot een regio waar de sierteelt een belangrijke economische sector werd.

In de serres van de Plantentuin zijn er tijdens de Floraliën nieuwe kunstwerken te zien van Gentse beeldend kunstenaar Sofie Muller in het kader van de expo. Phallus. Norm & Vorm in het GUM belooft veel clichés te doorbreken.

Lam Gods

Geen wonder dat het Lam Gods deels de inspiratie vormt voor deze editie van de Floraliën. Het middenpaneel toont dan ook een paradijselijke middeleeuwse tuin vol symboliek, een weelderig decor van wereldse planten en bloemen. Om deze inspiratiebron alle eer aan te doen, wordt de Gentse Sint-Baafskathedraal aangekleed met prachtige  bloemstukken rondom het werk. 

Gerelateerde artikels