arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebiedsgerichte klimaatadaptatie kan makkelijker beoordeeld worden

1 min. leestijd
Plantool in klimaatportaal © VMM

De VMM biedt een nieuwe tool aan in het klimaatportaal. Op dit kennisplatform kan je alle cijfers en kaarten over klimaatverandering vandaag en in de toekomst raadplegen.

Nu wordt ook een plantool ter beschikking gesteld waarmee je de klimaatadaptieve maatregelen kan beoordelen. De kosten en baten van gepland beleid kan je eerst simuleren via 7 scenario’s, vertrekkende van de hitte- en droogtestress maar ook mogelijke wateroverlast.

Uit de simulaties zal blijken dat klimaatadaptatie echt maatwerk is. Je kan niet zomaar een lap grond omtoveren tot een overstromingsgebied als deze niet in aanmerking komt omwille van het reliëf. Hierdoor kan je vermijden dat er zware investeringen worden gedaan door de gemeente, maar met een minimale impact. Investeren in een gerichte klimaatadaptatie levert een positieve kosten-batenverhouding op. Niet onbelangrijk, want de VMM schat de kost voor de klimaatverandering alleen al in Vlaanderen op 2,5 tot 7,5 miljard euro. Per jaar voor alle duidelijkheid.

Meer info vind je op het klimaatportaal van de VMM.

 

Bron foto: Klimaatportaal Vlaanderen © VMM

Gerelateerde artikels