Overslaan en naar de inhoud gaan

Gent / De Blaisanterie, een nieuwe ontmoetingsplaats en buurtpark

5 min. leestijd
Gent / De Blaisanterie, een nieuwe ontmoetingsplaats en buurtpark

De herbestemde Maria Gorettikerk op de Blaisantvest in Gent  wordt gerenoveerd tot een ruimte voor allerlei niet-commerciële activiteiten. De Stad vormt het binnengebied achter de kerk om tot een buurtparkje.

De kleine winterkapel met sacristie wordt omgevormd tot multifunctionele ontmoetingsplaats voor de buurt door vzw DOIC (eigenaars van de kerk) met financiële steun van stad Gent. Die krijgt de naam 'Blaisanterie'. De Stad, die sinds 2005 eigenaar is van de gronden achter de kerk, zal een buitenterras aanleggen zodat de Blaisanterie rechtsreeks aansluit op het nieuw buurtparkje.

De Stad vormt het binnengebied achter de Maria Gorettikerk om tot een buurtparkje. Dat zal uit twee delen bestaan. Een centraal pad zorgt ervoor dat voetgangers en fietsers vlot kunnen bewegen tussen de Blaisantvest, Gasmeterlaan, Kaprijkestraat en de ingang van de school Blaisantnest.
In het ene deel, achter de kerk, komt een terraszone die aansluit op de buurtontmoetingsruimte in de kerk. Aan de kant van de school, in het verlengde van de speelplaats, komt een buitenklasje, en een avontuurlijke speelzone voor de kinderen in de buurt.
De graffitimuur van CeePil, met een creatieve versie van een ooievaar met een baby, en een egel met een kikker, is een eerste stap in een transformatieproces voor de site.
In het andere deel, het Buurtlabo, gaan de bewoners zelf aan de slag om de inrichting vorm te geven. De buurtwerkers en de wijkregisseur helpen hen daarbij. De tijdelijke moestuintjes zullen zeker een plaatsje krijgen. Enkele buurtbewoners werken nu al aan een ontwerp voor deze zone, samen met de buurtwerkers en een achitect uit de wijk.
Ook het voorplein van de kerk krijgt nieuw groen, een veilig fietspad en een verhoogde bushalte. 
De werken aan het park starten normaal in augustus 2019. 

Stad.gent

Gerelateerde artikels