arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Groenbeheer, een verhaal met toekomst

5 min. leestijd
Groenbeheer, een verhaal met toekomst

Velt, de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, stelde samen met prof. Martin Hermy (KU Leuven) het boek Groenbeheer, een verhaal met toekomst samen.

Dit is, zoals de auteurs zelf schrijven, een boek met een missie: een meer leefbare wereld door meer en beter groen. Vooral dan meer en beter groen in de stad en de verstedelijkte omgeving. In een sterk verstedelijkte regio zoals Vlaanderen – sommigen beschrijven Vlaanderen zelfs als één grote ‘nevelstad’ - is dat een belangrijk onderwerp.

Naslagwerk

Dit naslagwerk bespreekt groenvormen die in een stad kunnen voorkomen en de planten waaruit ze zijn opgebouwd. Ook gaat er aandacht naar de betekenis van water en wordt een beleidskader geschetst dat de ontwikkeling van kwaliteitsvol groen in de gemeente of stad mogelijk maakt. Kortom een inspiratievol boek dat ideeën aanlevert voor het vergroenen van de woon-werkomgeving, en dat voor zowel beleidsmakers, milieuambtenaren als tuinaannemers en –ontwerpers.

Het is de eerste keer dat dit onderwerp op zo’n omvattende wijze in kaart gebracht wordt. Niet vanuit een planologisch, architecturaal, cultuur-historisch of sociologisch betoog – die aspecten komen uiteraard ook aan bod – maar uitdrukkelijk vanuit een ecologisch perspectief.

Naast een uitgebreid historisch overzicht en een theoretisch gedeelte over de stad als ecosysteem, wordt uitgebreid aandacht besteed aan de principes van duurzaam ontwerpen en worden daarvan ook een aantal concrete voorbeelden gegeven. Verder bevat het boek zeer gedetailleerde hoofdstukken over specieke groenelementen in een stedelijke omgeving zoals muurvegetatie, groene gevels, groendaken en stadsbomen. Verder wordt ingegaan op het belang van tuinen en parken in de stad. Ten slotte wordt ook stilgestaan bij water als een belangrijk onderdeel van een duurzame stadsontwikkeling. 

Dit boek verscheen tien jaar geleden, maar is vandaag nog even actueel.

Momenteel biedt VELT het boek aan tegen een sterk verminderde prijs: €25 in plaats van €55 (excl. verzendingskosten).

Gerelateerde artikels