arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Groene leefomgeving stimuleert mensen om meer te bewegen

5 min. leestijd
Groene leefomgeving stimuleert mensen om meer te bewegen

Om het buiten bewegen te stimuleren en ook na de pandemie het buiten bewegen aantrekkelijk te houden, is een beweegvriendelijke leefomgeving van essentieel belang. De Gelderse gezondheidsdiensten GGD, provincie Gelderland en gemeente Arnhem hebben onderzocht hoe inwoners van Gelderland denken over hun leefomgeving in relatie tot bewegen. Met als doel, meer inzicht te krijgen in welke aspecten in de leefomgeving samenhangen met toename van fysieke activiteit.

Een aantrekkelijke, groene leefomgeving stimuleert inwoners om er op uit te gaan en te bewegen. Dat is een van de conclusies uit het onderzoek. Ruim 8.700 respondenten werkten aan het onderzoek mee. 

Gelderlanders bewegen meer als ze iemand hebben om dit mee samen te doen. Ook mensen in de buurt zien bewegen stimuleert bewegen. Naast de sociale omgeving zijn ook diverse aspecten uit de fysieke leefomgeving van invloed op de mate van bewegen.

• Allereerst de toegankelijkheid van de leefomgeving; wanneer voorzieningen zich op loop- of fietsafstand bevinden en stoep, fiets- en wandelpaden goed begaanbaar en onderhouden zijn, hangt dit samen met meer beweging.

• Daarnaast bewegen mensen meer als er voldoende zitmogelijkheden zijn en mogelijkheden om buiten te sporten. De toegankelijkheid van de leefomgeving lijkt met name vanaf een leeftijd vanaf 45 jaar van belang.
• Ook bewegen Gelderlanders meer wanneer ze zich veilig genoeg voelen om buiten actief te zijn. In alle woonomgevingen is de ervaren veiligheid in het donker gerelateerd aan de mate van bewegen. In het stadscentrum en buitengebied is het ook van belang dat inwoners zich overdag veilig genoeg voelen. De aanwezigheid van voldoende straatverlichting is gerelateerd aan meer beweging in het stadscentrum en buitenwijken van een stad of dorp.

• De esthetiek van de leefomgeving vertoont met name in de buitenwijk vaneen stad een samenhang met de mate van bewegen. Onder inwoners vanaf 45 jaar zien we dat de aanwezigheid van openbaar groen gerelateerd is aan meer beweging. De aanwezigheid van mooie gebouwen en huizen lijkt daartegenover
van belang voor 65-plussers

• In alle woonomgevingen, behalve het buitengebied, is er een grote wens voor meer groen. Het zijn wel de jongere inwoners tot en met 44 jaar die aangeven daar meer behoefte aan te hebben.

Daarnaast is er behoefte aan meer onderhoud. Het ging hierbij omverschillende soorten onderhoud, zoals onderhoudvan het groen, stoepen en wegen, de berm en gebouwen. Met name onderhoud van het groen werd door de respondenten als belangrijk gezien.

 

Meer informatie over het onderzoek is te vinden in de factsheet 'Beweegvriendelijke leefomgeving'.

Gerelateerde artikels