Overslaan en naar de inhoud gaan

Groenplan Barcelona goed voor gezondheid 30.000 mensen

3 min. leestijd
La Rambla © Ronny Siegel

Uit onderzoek blijkt dat het groenplan van Barcelona de gezondheid van 30.000 mensen kan verbeteren. Het creëren van meer groene gebieden kan volgens de onderzoekers een jaarlijkse kostenbesparing van 45 miljoen euro betekenen in de geestelijke gezondheidszorg.

Een ambitieus plan om meer groen aan te leggen in Barcelona - een stad met een van de hoogste bevolkings- en verkeersdichtheden in Europa - kan de gezondheid van meer dan 30.000 mensen verbeteren, het gebruik van antidepressiva verminderen en jaarlijks tot 45 miljoen euro besparen op de kosten in verband met geestelijke gezondheidsproblemen, zo blijkt uit onderzoek.

Het onderzoek is gebaseerd op een groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal dat groen in steden in verband brengt met een beter geestelijk welzijn en de preventie van depressie, angst en slapeloosheid. "Groene ruimte is een enorme en onderbenutte bondgenoot", aldus Carolyn Daher van het Barcelona Institute for Global Health en een van de auteurs van de deze week gepubliceerde studie. "We moeten veel meer investeren in ziektepreventie en het creëren van gezondheid en welzijn bij de bron. En dat is waar het stedelijk model om de hoek komt kijken."

Het uitgangspunt voor het onderzoek was een plan dat in 2020 door stadsambtenaren in de wijk Eixample werd gelanceerd om kruispunten met veel verkeersopstopping om te vormen naar groene ruimten waar voetgangers en fietsers voorrang krijgen. Het plan, dat bekend staat als Groene Assen, of Eixos Verds in het Catalaans, ambieert om van één op de drie straten in de stad een groene zone te maken. Onderzoekers hebben berekend dat het plan, als het volledig wordt uitgevoerd, de groene ruimte in de stad met 5,7% kan doen toenemen. Met behulp van een kader dat is opgesteld door eerdere studies die een verband leggen tussen groene ruimten en geestelijke gezondheid, hebben ze de cijfers van het potentiële effect van het plan van Barcelona berekend.

Stadsgroen als kostenbesparing

"We kwamen tot de vaststelling dat - ook al vergroten we de groene ruimte slechts met ongeveer 5 of 6% - het aantal gevallen van geestelijke gezondheidsproblemen aanzienlijk vermindert," zei Mark Nieuwenhuijsen van het Barcelona Institute for Global Health en co-auteur van het artikel. Volgens hun model zou de toename van de vegetatie maar liefst 31.000 gevallen van "slechte geestelijke gezondheid" kunnen voorkomen, het aantal bezoeken aan specialisten in de geestelijke gezondheidszorg met 13% verminderen en het gebruik van kalmerende en kalmeringsmiddelen met 8% per jaar verminderen. Het resultaat kan een besparing opleveren van 45 miljoen euro per jaar aan directe en indirecte kosten voor geestelijke gezondheid.

Bij de ramingen werd een voorbehoud gemaakt: de groene maatregelen moeten gelijkmatig over de stad worden verdeeld en gepaard gaan met beleidsmaatregelen ter bevordering van hoogwaardig openbaar vervoer en emissiearme zones, alsook met strategieën om speculatie en gentrificatie te voorkomen.

Hoewel de bevindingen een krachtig argument vormen voor meer groen in een stad waar slechts 20% van de bevolking voldoet aan de aanbeveling van de WHO voor toegang tot groen en waar de luchtvervuiling chronisch hoog blijft, lijkt niet iedereen mee te zijn, aldus Nieuwenhuijsen. "Helaas zien we het momenteel de andere kant opgaan," zei hij, wijzend op recente berichten over plannen van regionale autoriteiten in Catalonië om meer dan honderd bomen in één van de centrale stadsparken te kappen om plaats te maken voor een treinstation.

 

Bron tekst: the Guardian

Bron foto: La Rambla © Ronny Siegel

Gerelateerde artikels