arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Handboek voor de klimaattuin

3 min. leestijd
Handboek voor de Klimaattuin © Lannoo

Terwijl het grondwater in 20 jaar tijd nooit hoger heeft gestaan, blijft tegelijk de kans dat we de komende zomer (opnieuw) extreme droogte krijgen. Ook wat temperaturen betreft weten we inmiddels dat er geen zekerheden meer zijn. Maart was namelijk de tiende opeenvolgende maand waarin het maandtemperatuurrecord sneuvelde.

Er wachten ons de komende jaren dus nog meer warme, zelfs wellicht veel te warme dagen en hittegolven. Tuinen kunnen bij dit alles, net als parken en grotere natuurgebieden, een oplossing bieden. Marc Verachtert en Bart Verelst specialiseerden zich in dit onderwerp en deelden al vaker hun kennis in het Tuinhiermagazine en in hun Zakboeken Klimaattuin en Sponstuin.

Kleine en grote aanpassingen in tuinen kunnen er mee voor zorgen dat de effecten van zowel wateroverlast als droogte en extreem hoge temperaturen getemperd worden. Uitgeverij Lannoo bundelt deze ervaringen en praktische tips voor elk plekje van de tuin in het Handboek voor de Klimaattuin. Dit omvangrijke werk van 288 pagina’s in hardcover is daardoor een naslagwerk voor iedereen die zijn tuin als groene, gezellige en gezonde oase wil houden.

Laat overtollig regenwater snel infiltreren en in de bodem opslaan voor periodes van droogte terwijl de planten als levende airco verkoeling brengen op hete dagen. Bovendien heeft wat je in eigen tuin doet ook effect op het klimaat in straat en buurt!

De auteurs leggen stap voor stap uit wat en hoe je daarvoor moet doen. Het kan zowel in een bestaande als een nog aan te leggen tuin, in een tuin die voorrang geeft aan plantenpassie maar evenzeer aan een tuin waarvan de eigenaars liever in hun comfortabele tuinzetel zitten, zowel voor strakke architectonische tuinen als voor natuurlijke tuinen met organische Zelfs de moestuin en groendak komen aan bod, net als hoe je met een klimaattuin tuinvogels, bijen en andere bestuivers helpt of kan helpen. Kortom, het Handboek voor de Klimaattuin is nuttig voor iedereen die (ook) in de toekomst van een tuin wil genieten.

Over de auteurs

Marc Verachtert is tuinjournalist en tuinarchitect. Hij publiceert in o.a. Het Nieuwsblad, Het Belang van Limburg en tal van tuin- en lifestylemagazines. Samen met Gil Claes realiseert hij praktisch geïnspireerde tuinprogramma's voor divers tv-zenders.

Bart Verelst nam deel aan het tv-programma Het Goede Leven met Wim Lybaert. Hij is landbouwhistoricus, tuinbouwconsulent en groenredacteur voor diverse tuintijdschriften.

Samen publiceerden ze eerder het Zakboek voor de Klimaattuin (meer dan 18.000 exemplaren Nl en Fr), het Zakboek voor de Klimaattuin en het Zakboek voor de Hapklare Moestuin.

Info

  • Handboek voor de klimaattuin
  • Maak je tuin het jaar rond veerkrachtig en aantrekkelijk voor bijen, vlinders en vogels
  • Auteurs: Marc Verachtert Bart Verelst
  • Adviesprijs: 34,99 euro
  • Afwerking: Hardback
  • Aantal pagina's: 288
  • Afmetingen: 240x195
  • EAN: 9789401401715
  • Uitgever: Lannoo. Zie www.lannoo.be/nl/handboek-voor-de-klimaattuin

 

Bron foto: Handboek voor de Klimaattuin © Lannoo

Gerelateerde artikels