arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Japanse Duizendknoop? Kook het!

1 min. leestijd
Japanse duizendknoop © Gemeente.nu

Op RTV Drenthe (NL) werd recent een kookprogamma uitgezonden. Het was dan wel geen dagelijkse kost op zijn “hollands” maar een reportage over Natuurmonumenten die de kookpot hebben ingezet tegen de invasieve exoot Japanse Duizendknoop.

De inzet van varkens tegen de exoot gaf niet het gewenst resultaat. Deze vroede grondwoelers hadden het best naar hun zin, maar er blijft altijd wel een stukje wortel zitten en dan schiet deze plant opnieuw op.

Er zijn veel alternatieve technieken, maar het bestrijden van deze grote plant met hoge temperaturen blijkt toch iets beter resultaat te geven. Natuurmonumenten Drenthe graaft de plant met een kraan uit tot op een diepte van enkele meters. Uit de grond worden de plantendelen gezeefd, waarna de bodem wordt verhit in een mobiele trommeloven. De schone grond wordt dan terug gedeponeerd op de oorspronkelijke locatie. Het valt af te wachten of de Japanse duizendknoop zo met definitief succes kan bestreden worden. Zal dit beter werken dan afdekking met folie? Of gaat een proef met de Japanse bladvlo dé bestrijdingstechniek worden (de vlo eet trouwens enkel deze plant, dus geen ecologische ramp te verwachten als de laatste duizendknoop leeggezogen is)?

 

Bron tekst: https://www.gemeente.nu/ruimte-milieu/leefomgeving/japanse-duizendknoop-bestrijden-met-nieuwe-methodes/

Bron foto: Japanse duizendknoop bestrijden met nieuwe methoden © Gemeente.nu 

Gerelateerde artikels