arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Klimaatbomen als watermanagers in de stad

8 min. leestijd
De Klimaatboom van Wareco en Pius Floris

Stadsbomen dragen bij aan een beter stadsklimaat. Maar ze kunnen meer. Een klimaatboom voert ook overtollig water af. Met toepassing van de klimaatboom wordt regenwater op de plaats waar het valt, gebufferd. Met infiltratieleidingen wordt dit water naar de wortelzone van de boom afgevoerd. Via speciaal capillair bomenzand is het water beschikbaar voor de wortels van de boom en kan het door bomen worden gebruikt voor verdampen en dus koeling. 

Een boom in de stad draagt bij aan een gezonde leefomgeving. Bomen zuiveren de lucht: ze nemen CO2 op en filteren fijnstof. En omdat ze schaduw bieden, kunnen ze voor verkoeling zorgen. Daarnaast verdampen bomen water. Ze kunnen zo een rol spelen om overtollig regenwater af te voeren. Je moet dat regenwater dan wel tijdelijk opslaan in ondergrondse waterbuffers.

Klimaatboom

Boomadviesbureau Pius Floris en Ingenieursbureau Wareco ontwikkelden samen het concept 'klimaatboom', zo meldt Groen Kennisnet. In dat concept wordt het water ondergronds opgeslagen in een holle ruimte. Het regenwater komt daarin via een straatput of waterdoorlatende verharding. Op die waterbuffer wordt een infiltratieleiding aangesloten die het water naar de wortelzone van de bomen brengt. Door het instellen van een maximaal grondwaterpeil wordt het teveel aan grondwater afgevoerd en wordt afsterven van wortels tegen gegaan.

Een ander effect van deze grondwaterregulering is dat het grondwater minder daalt. Dit verkleint de kans op schade aan oudere en historische bebouwing door het droogvallen van houten paalfunderingen. Zo levert de klimaatboom ook een duurzame bijdrage aan een historisch, groen stadscentrum.

Meer over de klimaatbomen vindt u hier.

Waterbuffer

Bomen hebben flink wat water nodig. Een klein boompje gebruikt misschien 50 tot 60 liter per week, maar een grotere boom, een boom met een kroonomvang van 300 m² , verdampt wel 4000 tot 6000 liter water per week. Omdat een groeiseizoen bijna een half jaar duurt, kan een boom veel water verdampen.

Projectleider Bert van Polen van boomadviesbureau Pius Floris verbaast zich erover dat gemeenten bomen zo weinig gebruiken om als waterbuffer. Een paar grote bomen zijn voldoende om het water te verdampen en zo bij te dragen aan verkoeling van de stad.

Gerelateerde artikels