Overslaan en naar de inhoud gaan

Kortrijk Weide vertegenwoordigd België op tweede editie European Green Cities Award

5 min. leestijd

Een oude spoorweg wordt levendige groene parel. De ecologische hub Kortrijk Weide werd door een Belgische vakjury gekozen om België te vertegenwoordigen in de tweede editie van de European Green Cities Award. Deze prestigieuze award vormt het sluitstuk van het Europese promotieproject ‘More Green Cities for Europe’ in 2021. Het doel van de ‘European Green Cities Award’ is om beslissingsnemers en belanghebbenden in openbaar groen te inspireren, informeren en activeren over het belang van bomen en openbaar groen.

“In Kortrijk Weide werd met verschillende niveaus gewerkt”
“In Kortrijk Weide werd met verschillende niveaus gewerkt”

More Green Cities for Europe

De award is een initiatief van het Europese promotieproject ‘More Green Cities for Europe’. Het project loopt drie jaren (2021-2023) en wordt uitgerold in 13 Europese landen: België, Bulgarije, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Polen, Portugal, Nederland en Zweden. In België voert de sierteelt- en groenfederatie (AVBS) het project uit in samenwerking met het Vlaams Agentschap voor Landbouw- en Visserijmarketing (VLAM).

”Kortrijk weide wordt hoofdzakelijk extensief uitgebaat”
”Kortrijk weide wordt hoofdzakelijk extensief uitgebaat”

13 kanshebbers voor de eindoverwinning

De 13 Europese landen die dit promotieproject trekken zenden elk een openbaargroen-project in voor de award. Het zijn gevarieerde projecten die inspirerende oplossingen bieden om de kwaliteit van groen in het openbaar te behouden en te verbeteren. De projecten worden gejureerd door een internationale jury bestaande uit landschapsarchitecten en boomkwekers.

Bekijk de 13 genomineerde projecten via https://thegreencities.eu/award/ (kopieer de link rechtstreeks in je browser).

Over Kortrijk Weide

Het stadsvernieuwend totaalproject Kortrijk Weide vormde een oude en verlaten site van de NMBS om tot een bruisende omgeving waar verschillende functies samenkomen. Dit alles op een 5-tal minuten wandelen van het station en het stadscentrum. Het park wordt hoofdzakelijk extensief uitgebaat en zorgt vlak aan de Leie voor extra biodiversiteit, waterbuffering en verkoeling voor de burgers.

AVBS: “Een mooi ontwerp met ruime aandacht voor biodiversiteit, waterbeheersing, sociale cohesie en terwijl een optimalisatie van het ruimtegebruik.”

Lieven Vandeputte, groenambtenaar stad Kortrijk: “We denken dat de veelzijdigheid van het project de jury én de mensen aanspreekt. Kortrijk Weide is op korte tijd uitgegroeid tot een drukke plaats in onze stad waar van alles te beleven valt in een groen jasje”

Lees hier het interview over Kortrijk Weide met de groenambtenaar, ruimteplanner en landschapsarchitect

“Bufferbekkens, groendak en vuurplaats”
“Bufferbekkens, groendak en vuurplaats”

Welk Europees project wint de European Green Cities Award in 2021?

De winnaar van de tweede editie van de European Green Cities Award wordt bekend gemaakt begin december. De exacte datum van de prijsuitreiking is nog niet gekend maar wordt binnenkort gecommuniceerd. De prijsuitreiking zal online gevolgd kunnen worden op https://thegreencities.eu/award/ (kopieer de link rechtstreeks in je browser).

“v.l.n.r: Denis Dujardin, Lieven Vandeputte en Liesbeth Terryn”
“v.l.n.r: Denis Dujardin, Lieven Vandeputte en Liesbeth Terryn”

Gerelateerde artikels