arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Matexi Award bekroont de beste groene buurtinitiatieven

5 min. leestijd
Matexi Award bekroont de beste groene buurtinitiatieven

Matexi heeft opnieuw zijn jaarlijkse Matexi Award uitgereikt aan de acht meest groene en verbindende buurtinitiatieven van België. In aanwezigheid van vicepremier Vincent Van Peteghem werd een prijzenpot van € 20.000 verdeeld onder lokale projecten.

Bijna 140 projecten uit heel België namen deel aan deze zevende editie. Daarvan haalden uiteindelijk twintig buurtinitiatieven de shortlist voor een award, gelijk verdeeld tussen initiatieven van openbare besturen en van particulieren.

De vakjury koos uit beide groepen telkens een winnaar in de categorieën “Meest verbindende buurtinitiatief” en “Groenste buurtinitiatief”. Elke prijs is goed voor een bedrag van € 3.000. Naast de vier juryprijzen kon het publiek op zijn favoriete inzendingen stemmen. De vier publiekswinnaars winnen elk 2.000 euro.

 

Winnaars Particulieren

Juryprijs - Meest verbindende buurtinitiatief: Girls make the city | Brussel

Jonge meisjes grijpen de kans om de openbare ruimte in de stad anders en inclusiever in te richten.

Publieksprijs - Meest verbindende buurtinitiatief: Strombeach | Strombeek-Bever

Een tijdelijk zomerstrand op het gemeenteplein, eind augustus. Zo werd het gemeenteplein plots een (h)echt gemeenschapsplein

Juryprijs én Publieksprijs Groenste buurtinitiatief : #DeStrandhelden | Oostende

Vzw Proper Strand Lopers mobiliseert iedereen die graag op het strand vertoeft om zwerfvuil te bestrijden.

 

Winnaars lokale besturen

Juryprijs – Groenste buurtinitiatief: Parc Temporaire Mediapark | Schaarbeek

Het tijdelijke park ‘Evenepoel’ op een deel van de toekomstige Mediapark-site. De jury waardeert tijdelijke projecten, het duurzame gebruik van de openbare ruimte en acties die zich inzetten voor een betere leefomgeving.

Publieksprijs - Groenste buurtinitiatief: Vorselaar breekt uit | Vorselaar

Een onthardings- en vergroeningswedstrijd, waaraan elke straat kan meedoen. De wedstrijd zorgt voor sociale activering: buren slaan de handen in elkaar om een plan op te maken, en helpen elkaar bij de uitvoering.

Juryprijs - Meest verbindende buurtinitiatief: De Bouwdoos - Medicijn voorjouw dorpsplein | Vlaamse Ardennen

Dankzij ‘De Bouwdoos’ konden een 5-tal onderbenutte dorpspleinen in de Vlaamse Ardennen tijdelijk een nieuw jasje krijgen in de zomer van ‘21 en ‘22. project. De jury beoordeelde deze interactieve aanpak als heel inspirerend!

Publieksprijs - Meest verbindende buurtinitiatief: Buurtmoestuintjes | Mechelen

Hoeveel senioren in een woonzorgcentrum missen hun groentetuin? Het Zorgbedrijf Rivierenland vond een oplossing: waarom geen beroep doen op buren met groene vingers van het woonzorgcentrum? In de tuin van het woonzorgcentrum werden 20 perceeltjes ingericht.

Ontdek alle projecten op deze website

Gerelateerde artikels