arrowhead-leftarrow-ios-forwardarrow-forwardcalendarbookmarkpricetagsclockcloseFacebook-colorpersonFacebook-colorprintergridhomeinfoFacebook-colormenulockemailsmartphonephonephonepinpinflip-2searchflip-2Facebook-colorcloud-uploadpersonpersonFacebook-colorglobe-2
Overslaan en naar de inhoud gaan

Molenbeek / Populair Bonneviepark vernieuwd

10 min. leestijd
Molenbeek / Populair Bonneviepark vernieuwd

In het dichtbevolkte historische centrum van Molenbeek is er een groot gebrek aan groene ruimten. Leefmilieu Brussel heeft een van de weinige parken in het centrum van Molenbeek in een volledig nieuw jasje gestoken. Nu het Bonneviepark moderner, groter, groener en beter uitgerust is, zou het aan de noden van alle bewoners moeten beantwoorden. 

In de jaren ‘80 leed het centrum van Molenbeek onder de werken voor de aanleg van de Brusselse metro. Voor de buurtbewoners moest daarom op de braakliggende terreinen een recreatieve ruimte voor de jongeren worden aangelegd. Dertig jaar later heeft Leefmilieu Brussel, met de hulp van de buurtbewoners, het buurthuis Bonnevie en de gemeente en, het Bonneviepark volledig herdacht om te komen tot een groene ruimte midden in het stadscentrum, om de speelzones te diversifiëren en tegelijk het huidige speelplein te behouden.

Eerst werden de afmetingen aangepast. In het hart van Molenbeek zijn de woningen vaak te krap en hebben ze zelden een tuintje. We moesten dus zorgen voor een park dat zo open mogelijk is. Het park sluit dan ook naadloos aan op de Bonneviestraat en heeft een oppervlakte van 7300 m².

De omheiningen werden weggehaald en de Bonneviestraat werd in het park ingepast zodat de buurt meer licht, lucht en groen kreeg. De inrichting van de straat verliep op hetzelfde niveau als dat van het park en de wegbekleding werd doorgetrokken. Het wegdek werd verhoogd met een helling in het begin en aan het einde van de straat en versmald. Het verloopt niet meer in een rechte lijn zodat het een vertragend effect heeft op het verkeer. Het aantal parkeerplaatsen bleef gelijk.

De groene ruimte en de meer verharde openbare ruimte smelten samen zodat de grenzen van het parken worden opgeschoven en het park in het hart van de wijk wordt ingepast. Van meer verharding aan de rand van de gevels gaan we naar meer vegetatie in het midden van het park. Het park bestrijkt nu een totale oppervlakte van 7.300 m².

Het Bonneviepark is een unieke groene ruimte in het historische centrum van Molenbeek. Het park moest blijven omdat de kinderen die er komen spelen stadskinderen zijn die vaak geen tuin hebben. In het park wonen ook zo’n dertig koppels mussen. Daarom werden er aan de gevels van een aantal gebouwen nestkastjes opgehangen, werden er struiken en enkele bomen geplant en is het grasveld toegankelijk voor het publiek.

Het Bonneviepark is een belangrijke speelruimte. Het park omvat een speelplein dat intensief wordt gebruikt en er kwamen twee nieuwe sportterreinen (tegenover één voorheen). Dankzij het hoogteverschil kon worden gezorgd voor tribunes. De terreinen zijn ovaal, de ideale vorm voor panna soccer, een soort van straatvoetbal. Dankzij de twee terreinen kunnen meer kinderen en jongeren tegelijk aan sport doen.

De werken aan het Bonneviepark werden uitgevoerd door Krinkels.

Gerelateerde artikels